Заради гларусите в Бургас крият боклука под земята


Заради гларусите в Бургас крият боклука под земята
Снимка: Авторът
08 Януари 2018, Понеделник


Местата с дълбоко заровените контейнери ще са под видеонаблюдение

Автор: Дина Харизанова

Клошарите, които се навъртат около контейнерите със смет в Бургас, всеки ден се изправят пред ожесточената конкуренция на местните гларуси. Не онези, които помпат бицепси край чужденките по плажа, а представителите на истинския биологичен птичи вид.

Една от обичайните гледки в морския град е как тези птици щателно ровят из боклука и го разпиляват около казаните.

Общинската администрация не предвижда увеличаване на средствата за чистотата в новия си бюджет, но пък е замислила друг начин да реши проблема с отпадъците.

Един от ключовите инвестиционни проекти, залегнали в бюджета на Бургас за тази година, е свързан с продължаване на изграждането на системата от подземни контейнери за разделно събиране на отпадъците. Тяхното наличие решава проблема както с клошарите, така и с типичното за морския град ровене на гларусите из кофите за смет и разхвърлянето на боклуците където им попадне.

Предвижда се да бъде изградено и видеонаблюдение, за да се следи състоянието на терените около подземните контейнери. Визуалната връзка ще позволява например, където има разхвърляни отпадъци, незабавно да се изпраща мобилен екип, който да почисти мястото.


Снимка: Канал 3

Общинската администрация изгражда контейнерите под земята приоритетно в центъра на града, като постепенно тази практика ще обхване и целия Бургас. За поставянето им се използва разкопаването така или иначе в централните градски части, поради което не се налага да се дълбае специално за тяхното монтиране.

Проблем обаче създават високите подпочвени води в морския град, така че не навсякъде ще може да се поставят такива съоръжения. Усложнения предизвика и гъстата мрежа от подземни комуникации.

С две думи, бургаските гларуси могат да бъдат спокойни, че ще останат и наземни контейнери и кошчета за боклук, в които ще продължават да си пъхат носа, пардон - човката!


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки