Главнокомандващият руската армия и министърът на външните работи на Османската империя ще се срещат в Града на розите


Главнокомандващият руската армия и министърът на външните работи на Османската империя ще се срещат в Града на розите
Папазовата къща в Казанлък, където ще оживеят събитията отпреди 140 години
05 Януари 2018, Петък


Преговорите между Великия княз и Сервер паша ще се водят на балкона на Папазовата къща в Казанлък

Автор: Десант

Главнокомандващият руската армия великият княз Николай Николаевич и министърът на външните работи на Османската империя Намик паша се срещат „на живо” в Казанлък. Събитията, разиграли се преди 140 години в къщата на прочутия розотърговец Димитър Папазов, ще оживеят, благодарение на възстановката, която казанлъчани ще видят за първи път на 8 януари.

Срещата между двете високопоставени личности поставя началото на преговорите за примирие, довели до подписването на Сан-Стефанския мирен договор и Освобождението на България, съобщава zakazanlak.bg.

Историческите сведения говорят, че на 13 януари султан Абдул-Хамид телеграфира на император Александър Втори, че той вече е назначил Сервер паша, министър на външните работи, и Намик паша, висш чиновник на империята, за пълномощни представители при водене на преговорите и на 15 януари те тръгват за Казанлък.

Междувременно още на 12 януари 1878 г. Главната квартира на руската армия е в Казанлък. При влизането си в града главнокомандващият Николай Николаевич благодари на войсковите части, удържали победа в сражението при Шипка-Шейново. Известно време двете страни водят преговори в къщата на прочутия розотърговец Димитър Папазов, но не се стига до разбирателство.

На 26 януари Главната квартира пристига в Одрин. За да се достигне до примирие и малко по-късно - до подписването на Сан-Стефанския мирен договор.

Събитията отпреди 140 години, свързани с Освобождението на Казанлък и първите преговори за примирие между воюващите страни Русия и Турция, ще бъдат възпроизведени от близо 100 участници. Това са членове на Националното движение „Традиция” от клубове в Казанлък, Стара Загора, Нова Загора, Шумен, София, Велико Търново, артисти от общинския театър „Любомир Кабакчиев” в Казанлък и читалищни самодейци.

Самата среща между Великия княз и Сервер паша ще бъде представена на балкона на Папазовата къща.

В ролята на главнокомандващия руската армия княз Николай Николаевич влиза Христо Драгозов от клуб „Традиция” в Шумен, а неговият адютант полковник Орлов е председателят на казанлъшкия клуб Николай Байнов.

Сервер паша ще бъде представен от Пламен Петров от софийския клуб „Традиция”, а в ролята на висшия чиновник в Османската империя Намик паша влиза Димитър Георгиев от „Традиция” – Стара Загора.

Директорът на казанлъшкия театър Димитър Кабаков изпълнява ролята на Нелидов – началник на дипломатическата канцелария в щаба на Великия княз, а актьорът от театъра Петър Петров ще бъде учител от казанлъшкото гражданство.

Сценарият на възстановяването на историческите събития е на директора на театър „Любомир Кабакчиев” в Казанлък Димитър Кабаков, на директора на общинска библиотека „Искра" Анна Кожухарова и на директора на исторически музей „Искра”д-р Момчил Маринов.

Мотото на възстановката е „От война към мир: 140 години от Освобождението на Казанлък“.

​Къщата, където ще се проведе тя, е строена през 80-те години на XIX век от фамилията Папазови - известни розотърговци. Тя е архитектурно-строителен, исторически и художествен паметник на културата от национално значение.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки