Русенски археолози откриха амфора с надпис на старогръцки език


Русенски археолози откриха амфора с надпис на старогръцки език
Снимка: РИМ-Русе
03 Януари 2018, Сряда


Античният съд е от VI век и е служил за пренасяне на зехтин

Автор: Десант

Част от амфора с изцяло запазен шестредов надпис на старогръцки език откриха русенски археолози при теренни проучвания на римската крепост Тримамиум край с. Мечка, съобщават от РИМ-Русе.

Античният съд е от VI век. Предполага се, че е изработен в някоя от източните римски провинции. По мнение на археолозите, тази амфора е служела за пренасянето на зехтин, предназначен за извършване на ритуали от местната християнска църква.

Надписът на откритата горна част от амфората в Тримамиум е разчетен от специалист по антична епиграфика от Софийския университет. На изделието е изписано:

„Мария ражда Христос.
Божията милост е печалба.
На света Мария.
На Бога Спасител.
Амфора със сладък зехтин.“


На мястото, където целостта на съда е разрушена, вероятно е имало и означение за количеството, както при други амфори, открити в Истрия, Нове и Сукидава, смята експертът. От другата страна на изделието са изписани букви  E+Y, което може да е съкращение от лично име или от зехтин, както и TPI, което вероятно е съкращение от името на Тримамиум.

При последните теренни проучвания на Тримамиум през 2017 г.  археолозите на Регионален исторически музей - Русе проучиха площ от 50 кв.м. Разкрити са три стени – от римско време, от VI век и от X-XI век. Намерени са различни находки – фибули, монети, предмети от бита от желязо и бронз, фрагментирана керамика от IV-VI век.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки