Ангелкова за Банско: Няма да има втори лифт, ще има втори лифт


Ангелкова за Банско: Няма да има втори лифт, ще има втори лифт
16 Декември 2017, Събота


Министърът на туризма обръна палачинката два дни, след като вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов обяви, че не иска временно да вижда премиера заради двойната му игра

Автор: Светлана Николова

След като преди около месец министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че втори лифт в зимния ни курорт Банско няма да има и през следващата зима, след което, преди седмица, заяви на съвещание на Министерски съвет, че ведомството й подкрепя изграждането му, а после на брифинг пред медиите се отметна, за да се хареса на екозащитниците, днес министърката изненада с нова, коренно различна позиция.

Искам да ви уверя, че ще продължаваме да работим да се развива планинският туризъм, както и Банско да бъде един от водещите ни зимни курорти. Ние ще работим да се построят нови ски писти и съоръжения, както и нови лифтове, за да гоним нови върхове, заяви Ангелкова по време на на откриването на зимния сезон тази събота.

Поредната смяна на мнението й дойде два дни след разочарованиено на вицепремиера по икономическата и демографска политика Валери Симеонов от двойната игра на Ангелкова и премиера Бойко Борисов по казуса „Банско”.

На 12 декември министърът на околната среда и водите Нено Димов пък оттегли внесения проект на Министерски съвет за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин“, община Банско, за „Ски-зона Банско“.

Той ще бъде внесен в Министерски съвет заедно с промяната на плана за управление на Национален парк „Пирин”, който ще се гледа на 28 декември.

Дали министър Ангелкова няма да се отметне и този път, предстои да видим.

Междувременно в полза на втория лифт на Банско се обяви предишният президент Росен Плевнелиев.

Пред радио „Дарик” днес той посочи, че това е възможност за развитие за изостанали български региони и допълни, че България трябва да развива ски туризма и нови съоръжения трябва да се появят и в Пампорово, Чепеларе и на Витоша.

Плевнелиев разказа, че по време на мандата си звънял неколкократно на премиера с предложение той да води разговори с природозащитниците и да се реши въпроса с развитието на ски зоната в Банско.

Абсурдна е ситуацията, в която ние се самоблокираме и самозастрелваме, посочи той. Плевнелиев разказа, че в края на 90-те години е купил апартамент в Банско и тогава една трета то хората са били безработни, а половината население се занимавало с незаконен добив на дървесина. Тогава според него са изсечени повече дървета отколкото биха се изсекли сега.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки