Намерените в крепостта Русокастро надписи са български


Намерените в крепостта Русокастро надписи са български
Снимки: Авторът
15 Декември 2017, Петък


Изкуствоведът д-р Диана Косева предполага, че фрагментите са от фрески, с които е била украсена неоткрита още църква 

Автор: Диана Славчева

По време на тазгодишните разкопки на крепостта Русокастро археолозите разкриха монументално каменно стълбище, което води към вътрешността на средновековния феодален замък, който, по думите на проф. Божидар Димитров, е най-големият след този на хълма Царевец.

Но не за замъка, нито за крепостта ни е думата. А за намерените това лято в горната част на редицата от стари каменни стъпала паднали фрагменти от стенописи. Тогава бе оповестено, че те ще бъдат анализирани от специалисти по средновековна живопис.


Стълбището в крепостта Русокастро (на преден план), където археолозите са намерили фрагментите от стенописите

Тези дни парчетата от някогашните фрески детайлно проучи изкуствоведът д-р Диана Косева от музея във Велико Търново. Според нейното експертно мнение, характерът на запазените следи от живопистта и технологичните й белези сочат, че става въпрос за отломки от църковна украса, датирана към XIV в.

„Това означава, че някъде в околностите има църковна постройка, чието откриване тепърва предстои“ – категорична е д-р Косева.

Нека уточним, че екипът от археолози под ръководството на директора на РИМ-Бургас Милен Николов все още не е разкопал най-високата част на цитаделата. Най-вероятно тъкмо там ще бъдат намерени и останките от църквата, украсявана някога със стенописите, част от които са изследваните фрагменти.

Въпреки че парчетата са доста малки, те показват различни групи от декорацията на въпросния средновековен храм.



„В случая е много интересно, че се появяват и части от надписи – най-вероятно от свитъци на светци, тъй като буквите са изписани върху бял фон, т.е. върху грунда, и са с различна големина“ – изтъква д-р Диана Косева.

Засега не може да се каже точно какъв е надписът, но изкуствоведката на този етап е категорична, че най-вероятно е български.


В категории: Новини , Средновековие , Археология , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки