Покровителят на занаятчиите св. Спиридон бил кондурджия


Покровителят на занаятчиите св. Спиридон бил кондурджия
12 Декември 2017, Вторник


Удивителен е фактът, че нетленното тяло на светеца поддържа постоянна телесна температура от 36,6 градуса

Автор: Десант

На 12 декември Православната църква почита паметта на свети Спиридон, епископ Тримитунтски и един от най-великите чудотворци на IV век.

Още след като умира през 350 г. и е погребан в Тримитунт, на гроба му започват да стават много чудеса.

В средата на VІІ в. мощите на светеца са извадени и тържествено пренесени в Константинопол.

Още тогава е направило впечатление, че независимо от дългото време, изминало от смъртта му, тялото му било съхранено почти без видими изменения, включително косите, зъбите и цветът на кожата.

През 1453 г. при превземането на Константинопол от турците мощите му са пренесени на о. Керкира (Корфу), където се намират и до днес, съхранявани  в сребърен саркофаг в едноименната църква „Св. Спиридон“.На два пъти през годината се сменят одеждите, с които са облечени нетленните останки на светеца. Удивителното в случая е, че винаги му се слагат нови дрехи и обувки, а след шест месеца те вече са силно захабени, а обувките – силно износени. Затова и мнозина вярват, че и до ден днешен светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се.

Друг удивителен факт, който няма научно обяснение е, че тялото на св. Спиридон поддържа постоянна телесна температура от 36,6 градуса.

В народните представи св. Спиридон бил кондурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му. Празнуват също и представители на други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери, терзии и др. Особена почит му отдават и керемидарите и тухларите. Светецът се приема и като покровител на конете и едрия добитък. Почитат го и козарите.

Култът на този светец е най-разпространен в Южна и Югоизточна България. Той особено е популярен сред християнското население на Родопите и в района на Благоевград.

Народът вярва, че св. Спиридон е лечител на  рани, порязване, обриви и пъпки и в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома. Вярва се още, че при суша измолвал дъжд, а при киша спирал валежа.

Там, където го смятат за покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните.

Според поверията, каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през месеците на идната година. Но не само дните, а и 12 следващи нощи показват какви месеци ни чакат.

На празника му имен ден празнуват: Спиридон, Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки