Мотивите на Румен Радев за ветото върху новите лекарства за онкоболни не са издържани


Мотивите на Румен Радев за ветото върху новите лекарства за онкоболни не са издържани
Снимка: бТВ
11 Декември 2017, Понеделник


Те нямат доказателствена сила, категоричен е министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Автор: Десант

Конституцията дава право на президента да наложи такова вето, в това няма нищо лошо. По важно е мотивите да са издържани. А тези на президента са прекалено общи и нямат доказателствена сила. Това заяви пред бТВ тази сутрин здравният министър Кирил Ананиев по повод ветото на президента върху мораториума за нови лекарства за онкоболни.

Той поясни, че във всяка страна се въвеждат ограничителни мерки за стабилизиране на здравните фондове. Това ще се направи у нас следващата години. Ананиев изброи проблемите в здравеопазването и заяви, че иска да ги изчисти, за да се направи балансиран бюджет за 2019 г.

По повод протестите на онкоболните заради мораториумът върху новите лекарства, здравният министър заяви, че достъпът на пациенти не е ограничен, защото 32 молекули са предложени да влязат в списъка, от тях 29 са вътре. Останалите молекули носят разход 40 млн. лв., а за годишното финансиране за молекулите които са влезли 2017 г. ще са необходими още 20 млн. лв. Така преразходът е 60 млн.лв. Бюджетът на касата е разчетен без тези молекули, но това не означава, че няма лечение за гражданите, поясни още той.

"Президентът е подведен, защото за тези нови молекули има нови лекарства. Само 3 молекули нямаме, но те са за редки болести и ако има такъв проблем ще намерим решение", категоричен беше Ананиев.

По думите му винаги има лобистки интереси във фармацията - от влизането на лекарството в употреба до стигането му до пациента.

"Определено има съмнения за лобистки интереси при лекарите при изписване на лекарства. Различни са формите, но нека да го наречем стимулиране", поясни той.

За реекспорта на липсващи лекарства, Ананиев заяви, че проверките доказват, че има медицински лица в аптеките и болниците, които участват в него.

"Ще се създаде информационна система с изменения в Закона за здравето, която проследява движението на лекарствата. На тази база ще се разбере какви количества са тръгнали извън страната, колко са влезли в аптеката и колко са реинбурсирани. Реекспортът не може да бъде спрян, защото има законова форма за износ. Въпросът е когато има липса на лекарства, да бъде спрян."

Ананиев коментира и идеята на БСП болниците да не са търговски дружества. "Ако болниците се махант от търговският закон, това не е процедура по ликвидация. Дълговете ще останат и трябва да бъдат платени. Ако не се промени механизма на финансиране нищо няма да се промени".

Здравният министър коментира и искането за мораториум за откриване на нови болници. "Мораториум за нови болници не е коректно да се обяви, защото когато една болници си подготви документи няма как да не я регистрираме. Друг е въпросът дали Здравната каса ще сключи договор. Когато излезе здравната карта, тогава ще се сключват договори по преценка та Касата."

Ананиев беше категоричен, че част от реформата ще бъде преструктуриране на болниците, като е възможно някои да бъдат закрити.
В категории: Новини , Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки