Самодиви отвличат мъжете в деня на света Анна


Самодиви отвличат мъжете в деня на света Анна
09 Декември 2017, Събота


В този ден, който расте колкото скока на тригодишен елен, се извършват множество магически действия

Автор: Десант

На 9 декември православната църква отбелязва свещеното зачатие на света Анна – майка на Дева Мария. Тя се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

По народному празникът е известен като „Анино” или „Янино зачатие”, „Аньовден”, „Анино ведение”, „Света Анна хаталива” или „Тъйяна”. Смята се, че денят расте колкото скока на тригодишен елен, а в Родопите вярват, че „слънцето се обръща на изток”.

Извършват се множество магически действия, свързани с вярата за зачеването на нещо ново. 

В нощта срещу празника неомъжените девойки се събират в една къща и символично засяват зърна в пълно с вода гърне. Пускат се вишневи и ябълкови клонки. Ако до Нова година зърната покълнат и клонките се разлистят, момите вярват, че скоро ще се задомят.

Според народните вярвания, нощта срещу празника е най-дългата астрономическа нощ в годината (на 22 декември по стар стил). Затова светицата се определя още и като покровителка на магьосниците и вещиците. На този ден с баене и магия те примамват чуждия берекет от нивите и млякото от животните.

Ето защо в навечерието на празника мъжете обхождат дворовете и домовете си като палят пред всяка врата купчинка тор, за да прогони пушекът злите демони и сили. Жените мажат вимето на кравите със смес от въглен, чесън и мазнина, за да не могат злосторниците да им отнемат млечността. Кокошките се държат в курника през целия ден, за да не се омагьоса носливостта. Против магии стопаните пръскат около къщата пепел и просо.

Разпространена е и представата, че точно в полунощ магьосниците с баене могат да свалят месечината. Превръщат я в шарена крава и издояват млякото й. По този начин всъщност народът в стари времена си обяснявал лунното затъмнение. За да се завърши успешно магията, те колят черна кокошка и с кръвта й намазват тялото си, като се приема, че най-подходящи за изпълнението на подобни ритуали са жени, които са раждали близнаци два или три пъти, или пък майка и дъщеря, които кърмят едновременно.

В този ден е забранено на младите жени и на бременните да работят, за да могат да родят леко. Майките също не трябва да правят нищо, за да не се разболеят децата. Не се боядисват дрехи, тъй като според поверието на този ден започват родилните мъки на Богородица и затова тя си е боядисала дрехите в черно.

Мъжете пък не трябва да излизат извън селото, защото по поляните играят самодиви и видят ли мъж, го отвличат.

Имен ден празнуват: Ана, Анна, Анка, Анелия, Янко, Янка.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки