Снимки от спътник разкриват нивото на замърсяване на въздуха на планетата


Снимки от спътник разкриват нивото на замърсяване на въздуха на планетата
Над Холандия е съществено повишено съдържанието на азотен двуокис, Снимки: ЕКА
05 Декември 2017, Вторник


Вижте шокиращите данни

Автор: Десант

Европейската космическа агенция (ЕКА) обнародва тези дни снимки, получени след изстрелването на поредния спътник в рамките на програмата „Коперник", насочена към комплексно наблюдение на Земята.

Фотографиите позволяват да се прецени нивото на замърсяване на въздуха на планетата, а също и разпределението на замърсяващите вещества. Покрай това на тях се вижда как е повлияло неотдавнашното изхвърляне на вулканична пепел в Индонезия, съобщава "Асошиейтед прес".

Спътникът Sentinel-5P бе изведен на околоземна орбита на 13 октомври тази година. Оборудването на борда му позволява да се оцени и изобрази графично съдържанието в атмосферата на такива потенциално опасни за здравето на човека вещества като азотен двуокис, метан, въглероден окис и някои други замърсители, които способстват за повишаването на температурата на Земята. 


Замърсяването над култовия за туристите остров Бали

Сред публикуваните от ЕКА изображения има снимки на промишлен район в Индия, където източник на замърсяването е една електространция, на Рурския район и на Холандия, във въздуха над която е съществено повишено съдържанието на азотен двуокис. Според специалистите, причината за това са неконтролируемо изпусканите автомобилни газове и промишлените обекти. 

Може да се видят и кадри от различни азиатски, африкански и южноамерикански райони с изключително високи нива на въглероден окис, който обикновено се образува при пожари. 

Световните медии припомнят, че програмата „Коперник" понастоящем е най-мащабната мисия за комплексен мониторинг на състоянието на Земята. Нейното финансиране се осъществява от Европейската комисия.


В категории: Свят , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки