Вадят от ведомствени жилища бивши служители на армията


Вадят от ведомствени жилища бивши служители на армията
Снимка: Монитор
04 Декември 2017, Понеделник


Близо 200 апартамента, ателиета и гаражи на територията на цялата страна от години се обитават от лица, загубили правното основание за това, докато настоящи военнослужещи чакат с години за покрив над главата

Автор: Янко Крумов

Министерството на отбраната предприема активни действия за справедливо решаване на наследения проблем с незаконното обитаване на  ведомствени имоти.

Министерството разполага общо с 2591 апартамента, ателиета и гаражи в 78 населени места, на територията на 22 областни центъра. От тях близо 700 са в София и София област. Повечето служебни имоти се ползват законно от военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната и Българската армия.

Близо 200, обаче, са ведомствените жилища, ателиета и гаражи на територията на цялата страна, които от години се обитават от лица, загубили правното основание за това. 

В същото време е налице остър недостиг на служебни жилища, поради което 4 100 военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната и Българската армия са картотекирани като безквартирни, а някои от тях са със специфични нужди поради хронично болни деца.

На тези, които са наели частни квартири, всеки месец се изплащат компенсации от бюджета на Министерството на отбраната. 

Както е известно, законодателят императивно е задължил Министерството на отбраната да предприеме действия за ефективно административно придобиване на обитаваните в разрез със закона ведомствени жилища (чл. 80а от Закона за държавната собственост и във връзка с чл. 226 б от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България).

С оглед на високата социална чувствителност на този въпрос и паралелно с изпълнението на закона, всеки случай ще бъде разгледан поотделно и за най-тежките ще бъдат предложени конкретни варианти.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Военен
05.12.2017 06:17:15
3
0
Какво означава всеки случай по отделно? Ако не отговаря на изискванията и ако вече е извън системата освобождава жилището. Стига с тия наши и ваши(знаете ли кои е бил тои) бил е но вече не е значи освобождава жилището за тези които са
1
Nqkoi si
04.12.2017 17:32:43
6
2
A kolko prodadoha na bezcenica na bivshi komandiri i nachalnici....turgove sus skrito naddavane i t.n.....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки