ВМС ще участват в тържествата на 6 декември във Варна и Бургас


ВМС ще участват в тържествата на 6 декември във Варна и Бургас
Снимка: Морски вестник
04 Декември 2017, Понеделник


Военните моряци в двата града ще приготвят и раздадат рибен курбан в чест на св. Николай Мирликийски

Автор: Янко Крумов

На 6 декември – Никулден, във Варна, от 11.00 часа пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” ще се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари.

След приключването на ритуала, пред православния храм „Св. Николай Чудотворец”, ще бъде раздаден рибен курбан на гражданите и гостите на град Варна, приготвен в походна кухня от личен състав от Военноморските сили.

На 6 декември – Никулден, празника на град Бургас, от 10.30 часа, представителни части от гарнизон Бургас ще участват в тържествено издигане на националното знаме на площад  „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас.

Военните моряци съвместно с община Бургас ще приготвят и раздадат риба и рибен курбан за гражданите и гостите на града на главната улица до сградата на община Бургас и пред църквата "Св.св. Кирил и Методий". След това ще се проведе литийно шествие до Моста в Морската градина, където ще бъдат  хвърлени венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари.

6 декември – Никулден е празник и на град Черноморец. Там също от 09,00 часа ще беше отслужена Света литургия в църквата „Св. Никола” за благоденствието на всички жители на града.

Литийното шествие до пристанището на град Черноморец ще продължи с хвърляне на венци и цветя в памет на загиналите моряци от  борда на моторен катер от  състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.


В категории: Светии и свещеници , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки