Германия - и рай, и ад за българите


Германия - и рай, и ад за българите
Снимка: News365.eu
30 Ноември 2017, Четвъртък


Вижте с какво тази страна привлича нашите сънародници да мигрират към нея

Автор: Младен Янев

През последните 17 години над един милион български граждани са напуснали родината си в търсене на по-добър живот. Повечето твърдят, че в чужбина живеят по-добре, отколкото в България. Нищо чудно да е така - страната ни не може да се похвали с достойни заплати за своите граждани.

Около половин милион български граждани са се установили в Германия. Много от тях имат работа, макар в повечето случаи заплатите им да са по-ниски от средните за тази държава. 

Дори и да взима по 2000 евро месечно - колкото се смята, че е средното възнаграждение на един български гастарбайтер, около 30% отиват за данъци и други отчисления.

Но има и българи, които зависят от социалните помощи, които получават като добавка към основната заплата, а за повечето от нашите сънародници в Герамния те са единственият им източник на доход.

Често явление е работодателите да нарушават трудовото и социалното право. Осъзнавайки, че мигрантът няма къде да отиде, те го експлоатират над нормите за работния ден. Но никой не смее да потърси правата си.

И все пак - защо нашите сънародници продължават да имигрират в Германия? Отговорът е много прост. Средната почасова ставка в Германия е около 10 евро, а в България – 2-3 евро. 


В категории: Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки