Гръцката пътна агенция обяви търг за строителството на пътя от българо-гръцката граница до село Димарио


Гръцката пътна агенция обяви търг за строителството на пътя от българо-гръцката граница до село Димарио
28 Ноември 2017, Вторник


Очаква се проектът за новото ГКПП „Рудозем-Ксанти" да бъде реализиран до средата на 2019 г.

Автор: Десант

Гръцката пътна агенция "Егнатия Одос" е обявила търга за строителството на пътя от българо-гръцката граница до село Димарио. Срокът за подаването на оферти е до 11 януари догодина. Добрата новина съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.

„Надяваме се на своевременно подписване на договор и изпълнение на строителството според планираните срокове, както на българска, така и на гръцка територия", посочи той и подчерта, че с това се приближаваме до осъществяването на дългогодишната ни мечта за отваряне на границата и реализация на проекта за ГКПП „Рудозем-Ксанти".

ГКПП „Рудозем – Ксанти" е разположен на 40 км югоизточно от Смолян, в т.нар. Арденски дял на Средните Родопи, на седлото между вр. Добри връх от изток и вр. Бабина чука от запад. Новата пътна връзка е продължение на републиканския второкласен път ІІ-86 Средногорци - Рудозем - Гърция и е част от разширената европейска пътна мрежа TEN-T.

Отреденият терен за площадката е между граничните пирамиди 47-49 на българско-гръцката граница. Пресечната гранична точка на новопроектирания път е на кота 1021 м надморска височина.

От 24rodopi.com припомнят, че на 17 август 2016 г. беше подписан основният договор между управляващия орган на Програмата за сътрудничество INTERREG V-A "Гърция – България 2014 - 2020" и Областна администрация - Смолян, водещ партньор по проекта за отваряне на граничния път Рудозем - Ксанти. Предвиденият общ бюджет е в размер на 38 235 295 евро.

Съгласно подписаната спогодба между нашата страна и южната ни съседка, през пункта ще преминават леки автомобили, автобуси и товарен трафик. Прогнозното натоварване на транспортни потоци през граничния преход е за общо 4363 превозни средства, в това число 2700 леки автомобила, 203 автобуса, 876 товарни автомобила, 574 тежкотоварни.

Очакванията са този граничен пункт да заработи до втората половина на 2019 г.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки