За връзката между смесените бракове и международните родителски отвличания


За връзката между смесените бракове и международните родителски отвличания
25 Ноември 2017, Събота


Днес съжителството между граждани на различни държави не е изключение, затова трябва да работим активно за постигане на общ подход в прилагането на регламента по брачните дела, каза в Плевен Цецка Цачева

Автор: Силвия Горанова

Активно ще работим за постигането на общ подход в прилагането на Регламент „Брюксел IIa“ по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева, която откри днес в Плевен първата конференция на Министерството на парвосъдието в контекста на предстоящото председателство.

Наред със създаването на Службата на Европейския прокурор и развитието на електронното правосъдие, Регламент Брюксел II а, е сред трите основни приоритета, по които Министерството на правосъдието ще работи особено интензивно от 1 януари 2018 г.

„Регламентът относно компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца е свързан с нещо толкова динамично и естествено за Европейския съюз. Свързан е с принципа за свободното движение на граждани. Днес смесените бракове и фактическото съжителство между граждани на различни държави не е изключение, обратното – това е нещо съвсем естествено. От тези бракове се раждат деца, а когато  родителите по една или друга причина се разделят, проблемът за последиците от родителските отношения спрямо децата са изключително сложни.  В най-тежките слуаи се стига до отвличане на дете от един от родителите“, каза още министър Цачева.

Тя акцентира, че целта на изработване на общ подход по Регламента е да се премахнат оставащите пречки пред бързото изпълнение на съдебните решения в съответствие с принципа на взаимно доверие между съдебните системи и признаване.

И още: да се подобри защитата на интересите на детето, чрез съкращаване на сроковете на процедурите  при трансгранично отвличане и повишаване на тяхната ефективност, гарантиране изслушването на детето и подобряване на сътрудничеството между ортаните на държавите-членки.

От името на министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, директорът на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева, която бе и модератор на конференцията, прочете поздравително писмо към участниците.

На форума съдия Ивелина Солакова от Окръжен съд Велико Търново изнесе презентация за трансграничните аспекти на родителската отговорност.

Заместник-омбудсманът Диана Ковачева даде примери за международната практика във връзка с международни отвличания на деца. За практиките в превенцията на домашното насилие и законодателните предложения говори Златка Мачева, председател на „Център отворена врата“.

По темата лектори още бяха областния управител на Плевен Мирослав Петров, представители на ДАНС, МВР, магистрати и др.
 
По време на дискусията бе отчетено доброто сътрудничество между институциите в област Плевен и органите на централната власт при изпълнение на задълженията по Регламента.

Съорганизатор на конференцията бе Областна администрация Плевен.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки