Възстановяват по спешност хронично неизправната система на телефон 112


Възстановяват по спешност хронично неизправната система на телефон 112
Снимка: nbox.bg
24 Ноември 2017, Петък


Вече за втори път пускат по бързата процедура обществена поръчка за реанимация на морално остарелия софтуер и износеното техническо оборудване 

Автор: Диана Славчева

Отдавна под сурдинка се говори, че националната система на телефона за спешни случаи 112 не е читава и се задъхва от проблеми. Сега това открито признаха и от МВР.

„Техническото оборудване на системата е физически износено, морално остаряло, а в център Русе има основни сървъри, които са в неизправност. Националната система 112 е с нарушени основни функционалности (локализация, рутиране, бази данни и други).

Посочените обстоятелства сериозно затрудняват работата на системата и възпрепятстват непрекъснатото й функциониране. Това, от своя страна, поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда, а в случаите на природни бедствия, терористични заплахи или други кризисни ситуации, е заплаха и за националната сигурност на страната ни“.

Така от МВР обосновават спешната необходимост от възлагане на обществена поръчка за „възстановяване на работоспособността на Национална система 112“, и то чрез провеждане на открита ускорена процедура.

Тя вече е обявена в сайта на Агенцията по обществени поръчки и е на стойност 6 950 118,91 лв. без ДДС.

Съгласно обявлението за поръчката, трябва да се извърши възстановяване на  функционирането на информационно-комуникационната система 112; да се доставят нови софтуерни процесорни лицензи за Oracle тип Full use license; да се повиши до последна версия на софтуерното приложение за управление на инциденти на Националната система 112; да се подмени нейното хардуерно оборудване и пр.

Една от задачите на този, който ще изпълнява поръчката, е да извърши технически анализ на текущото състояние на НС 112, а също и да достави и въведе в експлоатация ново хардуерно оборудване и частична подмяна на критично амортизирания хардуер в Районни центрове 112 в София и Русе, свързан с работата на софтуерното приложение за спешни повиквания.

Една от целите е цялостно възстановяване работоспособността на системата - локализация, рутиране, репликация, отстраняване на проблема със забавяне/спиране на софтуерното приложение за управление на инциденти и прехвърлянето на инциденти от реалната в архивната база данни.

Изисква се също осигуряване на двегодишна техническа поддръжка на Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112  с надеждност 0.9999.

Ще бъдат подменени и климатични системи в сървърните помещения на Районни центрове 112 в София, Русе, Монтана, Варна, Бургас и Кърджали.

Ще бъдат доставени и различни работни станции – операторски, координаторски, администраторски и изнесени диспечерски места, а също и резервни сървъри за звукозапис, като ще бъдат подменени и компютърните конфигурации.

Изнесени работни места по изпълнението на поръчката, освен в основните районни центрове на 112 в София, Русе, Бургас, Монтана, Варна и Кърджали, ще има и в общо 28-те областни града на България, включително и в градовете Асеновград, Дупница, Казанлък и Несебър.

Крайният срок за подаване на офертите за спасяването на тел. 112, е 8 декември.

Любопитно е обаче, че това е вторият опит за реанимирането на системата. Същата обществена поръчка е пусната и на 1 юни тази година, но изпълнител по нея не е избран. Причината е, че за участие в процедурата е подадена само една оферта, която, на всичко отгоре, не съответства на предварително обявените условия и се оказва неподходяща. Самият самотен участник е отстранен от участие, тъй като ценовото му предложение... съдържа аритметична или техническа грешка.

Да се надяваме, че този пък опитът ще е по-сполучлив и ще се намери начин да се помогне работата на спешния телефон да потръгне, ако не по мед и масло, то поне по-сигурно и безаварийно.

​Припомняме, че въвеждането на Единния европейски номер за спешни повиквания (ЕЕНСП) 112, предназначен за инциденти, застрашаващи здравето, живота, сигурността и имуществото на гражданите, е ангажимент, поет от България във връзка с присъединяването ѝ към ЕС

Изграждането на ​Националната система за спешни повиквания струваше около 34 млн. лв. Софтуерът беше създаден от „Контракс" срещу 27 млн. лв., а самият център – от консорциума „Сименс-Електрон прогрес" за 5,9 млн. лв.

По първоначален план системата трябваше да заработи до края на септември 2008 г., но това не се случи. Заради забавянето от Брюксел заплашиха страната ни със съд. В края на 2008 г. телефон 112 беше пуснат с ударни темпове и с много компромиси по отношение на софтуера.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки