Експерти провериха уранов рудник край вилната зона на Сливен


Експерти провериха уранов рудник край вилната зона на Сливен
Снимка: slivensega
20 Ноември 2017, Понеделник


Радиационният риск за населението е минимален

Автор: Десант

Експерти направиха анализ и оценка на радиационния риск след закриването на урановия рудник в близост до вилната зона в Сливен. Това стана по настояване на областния управител Чавдар Божурски в отговор на обществения интерес и получените запитвания в областната администрация.

Специалисти от Националния център по радиобиология и радиационна защита информираха областния управител, че според данните от извършените измервания, радиационният риск е 1 на 100 000 души. Те го определиха като минимален.

Специалистите съобщиха още, че засега областната администрация в Сливен е единствената в страната, която е поискала информация за актуалното състояние на последиците от закрития уранодобив.

При проверките по случая е установено, че в района на рудник „Сливен“ има отворени входове на щолни, комини и шахти, които трябва да бъдат обезопасени и затворени, за да не се допуска навлизането на хора и животни. Тези дейности ще бъдат извършени от държавна фирма, натоварена с ликвидацията на последиците от уранодобива.

От своя страна, областната управа и кметството в Града на стоте войводи ще предприемат съвместни действия, за да редуцират здравния риск до минимум. В района на рудник „Сливен“ ще бъдат поставени предупредителни табели да не се изземват строителни материали от табаните. Жителите на вилната зона ще бъдат предупредени да не ползват изтичащите от минните изработки води за питейни и битови нужди.

Подобни мерки ще бъдат предприети съвместно и с кмета на община Твърдица, в района на минния участък в с.Сборище.

Източник: „Сливен днес и утре"


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки