Валери Симеонов за казуса БМФ: Смятам, че този път няма да има купени решения на Арбитражния съд


Валери Симеонов за казуса БМФ: Смятам, че този път няма да има купени решения на Арбитражния съд
10 Ноември 2017, Петък


Искаме всички да видят, че няма давност и рано или късно всеки подлежи на съответните санкции, които са според закона, казва заместник-министър председателят по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ 

Автор: Гергана Ингилизова, Агенция ПИК

Безпрецедентно решение на ВКС е на път да разбуни духовете в държавата и да нажежи напрежението до червено. Снощи вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ВКС е уважил иска на държавата срещу приватизаторите на Български морски флот и отмени решението на арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата.

Върховните съдии са решили, че арбитражният съд не може да промени приватизационния договор, тъй като в закона има изрична такава забрана, която е поставена там.

Какво ще последва за Домусчиеви след това решение и ще върнат ли на държавата 50 млн. лв., които дължат по неустойки и искат да спестят с решението на Арбитражния съд?

Ето коментарът по тези въпроси на вицепремиера по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който единствен се осмели да повдигне тази тема.


- Г-н Симеонов, само преди няколко месеца повдигнахте единствен въпроса за нередностите в БМФ от страна на Кирил Домусчиев. Вече има излязло решение на ВКС, както стана ясно от ваша публикация във Фейсбук снощи. Бихте ли коментирали какво следва оттук-нататък?

- Отменя се решението на Арбитражния съд, делото се връща в началото. Търговско-промишлената палата отново трябва да се произнесе по него, но доколкото моите юристи ме информираха, мотивите са много сериозни. Смятам, че този път няма да има купени решения на Арбитражния съд. Вниманието на кабинета, но не само неговото, а цялото внимание трябва да е насочено в това дело.

- Не за друго, а защото е уникално дело, може би едно от първите, насочени към олигархията в България...

- Не може безнаказано да приватизира, да унищожава работещи и печеливши предприятия, да уволнява хиляди хора и накрая нагло да не иска да си плати неустойките за безобразията, които е правил. Искам да обърна внимание, че това е първата стъпка, ако си спомняте аз се зарекох да заведем и второ дело, срещу самата приватизация, която според мен е направена по абсолютно престъпен начин и в абсолютен ущърб на интересите на държавата.

Както си спомняте, имаше над 20 кандидати за приватизацията, чужди фирми, едни от най-големите от бранша, с богата история и изведнъж на последния етап остана само един състезател, въпросната „Кей Джи Маритайм Шипинг“, която спечели подаръка на ниска цена. При оценка над 1,3 млрд. лв. те закупиха БМФ на цена от 400 млн. лв. За това също ще бъде подаден сигнал и ще искаме съдът да се произнесе и по този въпрос.

Искаме всички да видят, че няма давност и рано или късно всеки подлежи на съответните санкции, които са според закона.

- Не се ли притеснявате, че атаките сега срещу вас ще станат още по-ожесточени? Видяхме какво стана когато внасяхте сигнал до прокуратурата срещу Кирил Домусчиев и скандалът в който ви забъркаха от Нова телевизия. Очаквате ли да се опитват да ви притиснат?

- Мен трудно може някой да ме притиска, но очаквам всякакви измислици. Искам дебело да подчертая, че това ще стане или през Нова телевизия или през Би Ти Ви, защото това са двете телевизии, в които са поръчките.

Могат да ви измислят всякакъв компромат, така че по-скоро чакам компромати.
Да не говорим, че от гледна точка на опозицията това ще е подходящ момент и няма да се изненадам, ако направят две в едно, да изкарат някакъв компромат, но определено ще бъде радушно посрещнато и доразлаяно от опозицията.

Със сигурност ни очакват интересни дни. Не мога да не призная, че има един такъв динамичен начин на живот, като виждам как всички се активизират.

- Казахте Нова и Би Ти Ви, но има и други електронни медии, които също не щадят сили срещу вас?

- Видяхте как при измислената заплаха за Нова телевизия, за която съдя всички тези лъжци, наречени медии, видяхте тогава как се обединиха и хората около протестърите, и Зелените, от ляво и стана един такъв тюрлюгювеч...Просто трябва да ви кажа, че спокойно може да ме наричат шеф Симеонов.

- Очаквате ли, освен да нападнат вас, да има и атаки срещу съда?

- Това е решение на съда, приема се и точка. Съдът в случая връща справедливостта, връща надеждите на хората, че не целият съд е корумпиран, че има и почтени съдии. Тук става въпрос за пряка защита на националните интереси. В какво може да ги упрекнат? Че не са дали възможност на братя Домусчиеви да спестят едни 50 млн., които трябва да дадат на държавата, заради безобразията, които е свършила тяхната фирма? Не ми се вярва, че някой може да го направи.
Източник: pik.bg


В категории: Коментари , Интервю , Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Кибер Бербатов
18.07.2018 12:49:43
1
0
ЗА ВСЯКА СВИНЯ ИЛИ СВИНСКО СТАДО ИДВА КОЛЕДА!
С ГОЛЯМ ИНТЕРЕС ОЧАКВАМЕ КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки