Загадката откъде се е появил радиоактивният облак над Европа остава


Загадката откъде се е появил радиоактивният облак над Европа остава
10 Ноември 2017, Петък


Най-вероятно причината е инцидент, случил се между Волга и Урал, но и Русия, и Казахстан отричат да имат нещо общо. Вижте подробностите

Автор: Десант

Облак с ниска радиоактивност е преминал над Европа през последните седмици, сочат данни на Френския институт за ядрена безопасност. Според тяхното проучване, той е съдържал радиоактивния радионуклид Рутений-106.

Учените предполагат, че причината за повишената радиоактивност е инцидент в ядрен обект в Русия или Казахстан, станал в края на септември.


Карта на Френския институт за ядрена безопасност (IRSN) за изтичането на радиация над Европа в края на септември  

Френските експерти изключват възможността да е имало авария в ядрен реактор, позовавайки се на твърдение на руските власти, които заявяват, че в руските АЕЦ не е имало никакви инциденти през септември. 

Като вероятна зона на радиационното изтичане французите определят територията между Волга и Урал, добавяйки, че указването на точното място е невъзможно. 

Германските специалисти също посочват като вероятен източник района на Урал. 

От Института по радиационна безопасност и екология, базиран в Курчатов - в Източен Казахстан (бивш център на закрития вече Семипалатински ядрен полигон), съобщават обаче, че на казахстанските изследователи не е известно да е имало авария в обекти с ядрена инфраструктура в страната. 

Оттам уточняват пред медиите, че в Казахстан има два ядрени реактора - в Алмати и в Курчатов. Казахстанските експерти са категорични, че ако някъде има утечка, то тя не е станала на територията на тази азиатска република. 

Максималната концентрация на радиоактивното вещество в атмосферата над Европа е отчетена в началото на октомври, като след 6-то число на месеца започва да спада. Над Франция облакът е засечен в периода 27 септември – 13 октомври. Замервания от други европейски станции за ядрена безопасност сочат, че от 3 октомври Рутений-106 е засечен над много европейски държави.

В момента нищо не заплашва здравето на европейските граждани. От IRSN поясняват, че съдържанието на Рутений-106 е над нормите, но е далеч под праговете, които може да са заплаха за здравето на хората и околната среда.

Рутений-106 е рядък преходен метал от групата на платината. Намира се свързан с руда на платина и се използва за катализатор на някои платинени сплави и в преработката на ядрено гориво. Намира приложение и в областта на медицината, в частност - в медицинските центрове за радиотерапия.

В доклада на Френската агенция за ядрена безопасност е посочено още, че количеството Рутений-106, което е било изхвърлено в края на септември на мястото на евентуалния инцидент, е много голямо – между 100 и 300 терабекерела.

„Ако това количество радиоактивен елемент беше изпуснато във Франция, то би наложило задължителна евакуация в радиус около източника”, посочват от IRSN.

Руските медии припомнят, че през август тази година внезапно се повишила радиацията край украинския град Кропивниицкий. Резултатите от измерванията показали превишение на безопасните дози на мястото на „погребани" замърсени радиоактивни отпадъци. Оказало се, че неизвестни извършители са разровили участък в глинена кариера на територията на радиоактивното гробище и отнесли част от добития материал.


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки