Как може да се сложи край на фалшивите новини


Как може да се сложи край на фалшивите новини
09 Ноември 2017, Четвъртък


Вижте идете за това на експерта Георги Ауад и съветите му как да различаваме фейка

Автор: Дина Харизанова

Има поне 10 различни вида фалшиви новини – като се тръгне от пропаганда; мине се през така наречените „кликбейт" – такива със страшни заглавия, които карат хората да отварят и да ги четат; псевдонаука; дори и сатирични новини биха могли да бъдат фейкнюзили или поне основа за разпространение на фейкнюз; както и любимите на всички конспиративни теории.

Това заяви в ефира на програма „Хоризонт" на Българското национално радио (БНР) Георги Ауад от Българската агенция за медийни анализи „Персептика".

Най-опасни за потребителя са пропагандата и дезинформационните „съобщения", подчертава анализаторът. По думите му, много опасни могат да бъдат и вестите, които предлагат алтернативно лечение на различни тежки болести като рак например.

Ауад е на мнение, че потребителите могат да се ориентират само и единствено чрез проверка на фактите – проверяваш в новината цитирания източник, ако съществуват въобще, защото
в повечето случаи цитираният източник е просто някакво име, което е сложено в статията с
хиперлинк.


Както вече сме писали в „Десант", често фейкът идва от съмнителни интернет страници, в които не са посочени нито собственикът им, нито контакти за връзка с екипа на медията. Обикновено в тях се публикуват реклами и от една до няколко фалшиви новини, след което въпросната страница изчезва от интернет пространството - т.е. тя е създадена, само за да обслужи насаждането на някаква измислица.

Експертът съветва също да се проверява дали тази статия въобще съществува някъде другаде, като в някои по-сериозни източници например, защото в повечето случаи фалшивите новини преминават първо през сайтове с по-малко потребители и евентуално стигат до по-шокиращи издания по-късно в така наречения им „живот". По наблюдения на „Десант", техни разпространители най-вече стават наивни потребители на „Фейсбук", които активно споделят всяка по-гръмко звучаща „сензация".

Според Георги Ауад, има само два начина да се овладее разпространението на фалшиви новини. Единият – по-неприятният, изисква приемането на закон, съгласно който всяка медия, която публикува такива новини, следва да носи съдебна отговорност.

А другият, който експертът лично предпочита, е така нареченият „краудсорсинг" (отворена ангажираност) – т.е. да има платформа, на която човек, който забележи такава новина, да я сподели с останалите, тя да бъде проверена в рамките на минути и така да бъдат разкривани и обозначавани фейк „производителите".

В „Десант" неведнъж сме коментирали темата с лъжливите новини и сме настоявали да се вземат мерки за пресичането на тази вредна и промиваща мозъците практика, която рефлектира с насаждане на недоверие и срещу коректните медии.

Екипът ни споделя мнението, че фейкът трябва да се криминализира и да бъде ликвидиран със законови нормативни актове и активни действия от страна на органите, занимаващи се с кибер престъпления.


В категории: Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки