Илинойската филхармония ще свири за предстоящото Българско председателство на ЕС


Илинойската филхармония ще свири за предстоящото Българско председателство на ЕС
Стилиян Киров на диригентския пулт на Илинойската филхармония, Снимка: Illinois Philharmonic Orchestra
05 Ноември 2017, Неделя


Музикален директор на оркестъра е бългъринът Стилиян Киров

Автор: Десант

Ноемврийският концерт на Илинойската филхармония отбелязва предстоящото Българско председателство на ЕС от януари до юни 2018 г. Програмата на концерта на 18 ноември т.г. е с участието на двама бележити българи – композитора Панчо Владигеров, чрез неговата „Импровизация и токата“, и диригента Стилиян Киров, съобщава сайтът "Еврочикаго".

„За нас е чест да отбележим заедно с Илинойската филхармония предстоящото през 2018 г. Българско председателство на ЕС. България винаги е била много горда със своята история, културни достижения и талантливи хора. Председателството на ЕС е добра възможност за България да покаже, че музиката е универсално средство, което обединява Европа. Ние сме щастливи да представим двама забележителни българи – маестро Панчо Владигеров и маестро Стилиян Киров” – заявява пред медията Иван Анчев, генерален консул на България в Чикаго.

При все, че програмата на Илинойската филхармония е планирана преди встъпването на Стилиян Киров на поста музикален директор на трупата, той винаги се стреми да има директен принос към всеки концерт, посредством въвеждащата творба.

Концертът през ноември Стилиян Киров започва с „Импровизация и токата” на Владигеров. Киров нарича това музикално произведение „Малък подарък, който донесох от моята Родина България, отразяващ в голяма степен духа на Романтизма”.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки