Граждани протестират срещу съмнителна обществена поръчка на БДЖ


Граждани протестират срещу съмнителна обществена поръчка на БДЖ
Снимка: Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт
31 Октомври 2017, Вторник


Те се притесняват, че железниците пак ще купуват мотриси, въпреки откровено негативния ни опит със  „Сименс Дезиро”

Автор: Десант

От „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" настояват да се проведе обществено обсъждане на процедурата за закупуване на нов подвижен състав за БДЖ.

Членовете на сдружението са притеснени, че в редица публикации от последните седмици представители на ръководството  на БДЖ твърдят, че се подготвя обществена поръчка за закупуване на влакове, а решението за вида подвижен състав вече „било взето"

В същото време никой не обръща внимание на мнението на гражданите, както и на различни предприятия от железопътния бранш.

Освен това, от „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" изразяват несъгласие с предпоставянето на решението за закупуване на мотрисни влакове, въпреки откровено негативния ни опит със закупените мотриси „Сименс Дезиро”. „Начинът, по който е било взето решението през 2004 г. силно напомня сегашната ситуация. Гласът на гражданите отново се очертава да не бъде чут. Ние се опасяваме, че последствията за БДЖ, а и пътниците ще бъдат не по-малко негативни от тези преди 10 години” - изтъкват от сдружението.

От гражданската организация настояват да бъдат представени публично резултатите от досегашните проучвания на серия събития в няколко основни гари в страната (София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Шумен, Русе, Плевен, Горна Оряховица, Мездра, Благоевград, Карлово/Казанлък.) с необходимото широко разгласяване, гарантиращо участието на обществеността.

Те искат също така да се представи цялостната схема за закупуване, гаранционни срокове, поддръжка, ремонтен капацитет, амортизационни отчисления и т.н. за периода на експлоатация на влаковете, както и по кои дестинации биха се движили новите влакове.

Друго искане на сдружението е да се обясни дали са били разглеждани различни други концепции за подвижен състав (включително „пуш-пул” състави и в какъв обем е било проучването) и каква ще бъде концепцията за нощните влакове на БДЖ. Както и да се изясни дали е проучен опитът на различни европейски страни по темата, включително на германските държавни железници Deutsche Bahn, които наскоро закупиха именно двуетажни „пуш-пул” състави за своите „intercity” влакове.

Междувременно става ясно, че опасенията на гражданите се потвърждават, защото в деня, в който е внесено искането - 27 октомври, петък, БДЖ „Пътнически превози" обявява обществена поръчка за юридическа помощ за изготвяне на документацията за обществената поръчка за 41 нови влака.

„Освен фактът, че процедурата очевидно отново ще се движи „на тъмно”, буди абсолютно недоумение защо БДЖ, което има цял юридически отдел, решава да наеме външен консултант” – коментират гражданите.

На снимката: Предно стъкло на мотриса Сименс. Значителна част от влаковете, закупени в периода 2005 – 2007 г. дългосрочно се движат с разбити предни и странични стъкла, застрашаващи здравето и живота на машинистите. Това показва и нивото на тяхната поддръжка.


В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки