Археолози проучиха разкопано от иманяр тракийско селище


Археолози проучиха разкопано от иманяр тракийско селище
Оградната стена в един от сондажите, Снимки: РИМ-Бургас
30 Октомври 2017, Понеделник


Обектът от елинистическата епоха се намира край бургаското село Извор. Откритията там тепърва предстоят

Автор: Диана Славчева

Преди две години при обходи на терен археолози с ръководител Петър Лещаков от НАИМ при БАН регистрира в местността Калето край бургаското село Извор на тракийски обект от елинистическата епоха.

Преди време комисия от Инспектората на Министерството на културата случайно засичат там иманяр, който рови с багер из древните останки. Той е арестуван от полицията, която установява, че мъжът е родом от селото, но по принцип живее в Германия. Нарушителят бил поискал разрешение от кмета уж да взема оттам пръст, за да засипва нещо в имота си в Извор.

Дългогодишна иманярска дейност и множеството изкопи, извършени включително със земекопна техника, са нанесли значителни щети на обекта.

Тези дни екип от археолози направи спасителни разкопки на мястото. Техен ръководител бе Доротея Гюрджийска от Регионалния исторически музей в Бургас, а неин заместник бе Стилиян Иванов от филиала на НАИМ във Велико Търново.


Екипът, извършил спасителните разкопки край бургаското село Извор

„При направените четири сондажа попаднахме на оградната стена на укрепено селище от елинистичната епоха. Обектът е съществувал по времето на проучените крепости Фармакида край Приморско и край Синеморец. По близката река той има пряка връзка с Мандренското езеро и е част от съществуващата мрежа от древни поселища, които са контактували помежду си, както и с древногръцките колонии по брега на Черно море“ - пояснява Доротея Гюрджийска.

Находките, на които попадат археолозите представляват предимно железни предмети, сред които една желязна брадвичка, върхове на копия, секачи и различни оръдия на труда. Те се датират от епохата на късния елинизъм.


Една от находките: желязна брадва

Оградната стена е с дебелина 1,50 м, основата й е от камък, а във височина е била изградена от кирпич.
Открити са още голямо количество битова керамика, амфори и фрагментирани дебелостенни съдове за съхранение на зърнени и други храни, които насочват към периода на обитаване на обекта през II-I в. пр. Хр.


Керамични тежести за стан, намерени на обекта

Очаква се комисия от Министерството на културата да препоръча провеждането на разкопки на широк фронт и обектът да бъде ограден. В момента той попада в рамките на пасище, ограничено с електронен пастир и обичайна гледка е край старините да пасат стада овце.




В категории: Археология , Античност , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки