Ще ремонтират покрива на историческия храм "Св. Димитър" във Велико Търново


Ще ремонтират покрива на историческия храм "Св. Димитър" във Велико Търново
26 Октомври 2017, Четвъртък


Както е известно от историята, именно в него Асеневци, които смятат светеца за свой покровител, обявяват въстанието, поставило началото на Втората българска държава 

Автор: Десант

Днес цялата страна почита паметта на св. Димитър. Той е сред най-почитаните светци по времето на Втората българска държава, като най-вече е тачен в тогавашната столица Търново. Първите Асеневци например го смятат за свой покровител.

Днес в старопрестолния град след празничната Света литургия, отслужена в храма "Успение Богородично", литийно шествие пое към църквата музей „Св. Димитър Солунски",
където през 1185 г. е обявено въстанието на Асеневци, довело до създаването на Втората
българска държава.

Пред националното радио историкът Нелина Църова изтъква, че този храм има историческо значение не само за града, но и за цяла България. „Изграждането на църквата, чудодейното идване на иконата на Свети Димитър от Солун в Търново дава сила на болярите да вдигнат въстанието и да поставят началото на Втората българска държава" - подчертава тя.

Храмът музей е национален паметник на културата, който от години се нуждае от обновяване. Пред БНР великотърновският кмет Даниел Панов обясни, че местната община е заложила в инвестиционната си програма пари за ремонт на църковния покрив, а също и за още няколко исторически обекта в старопрестолния град.


В категории: Църкви и манастири , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки