Яхния от петел за трапезата на Димитровден


Яхния от петел за трапезата на Димитровден
26 Октомври 2017, Четвъртък


Вижте какво още трябва да сервираме на масата в Деня на свети Димитър

Автор: Десант

Свети Димитър е един от най-обичаните и харесвани светци. На този ден празнуват Димитър, Димитрина, Димка, Димо, Митра, Митьо, Димана, Димитра, Димитрана и производните им имена.

На Димитровден празнуват всички дюлгери, за които приключва работа по строежите. В миналото в деня на свети Димитър работодателите се разплащали с работници, строители и пастири и се уговаряли за следващата година, като това завършвало с празненство с богата трапеза. На следващия ден всеки се прибирал по родните места, където прекарвал зимата със своите близки.

По традиция за празника се прави курбан. Ако именникът е мъж, за целта се заколва петел, а ако е жена - кокошка. Обредното ястие може да се направи и от агне или овца.

Задължително е на трапезата да има прясно омесена питка, както и пита с ябълки. Сервира се още вино, ракия, плодове, печени ябълки, печена тиква, зеленчуци и туршии.

Публикуваме взета назаем от gastronom.bg рецепта за едно от задължителните ястия, което трябва да присъства на димитровденската трапеза

Яхния от петел

Продукти:
850 г месо от петел
10-12 глави стар кромид лук
2-3 домати
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. препечено брашно
125 г масло
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
магданоз
сол

Начин на приготвяне:
Почистеният и измит лук се нарязва на тънки филийки и се задушава в маслото, докато остане на мазнина. Прибавят се червеният пипер, доматите, настъргани на ренде и месото, нарязано на порции.

Ястието се залива с 1/2 ч.ч. топла вода, посолява се и се задушава на тих огън, докато омекне месото.

Прибавят се брашното, размито в малко студена вода, и счукан черен пипер. След като поври още десетина минути, ястието се сваля от огъня и се поръсва със ситно нарязан магданоз.


В категории: От кухнята на баба , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки