Изправят на съд двамата машинисти на взривилия се в Хитрино влак


Изправят на съд двамата машинисти на взривилия се в Хитрино влак
Снимка: Пресцентър на МВР
25 Октомври 2017, Сряда


Окончателно: основна причина за настъпилото жп произшествие е движението на влака с висока скорост - двойно по-висока от разрешената от 40 км/час

Автор: Десант

Двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември миналата година на гара Хитрино - Димитър Михнев и Радослав Петков, ще бъдат изправени на съд като виновници за трагичния инцидент.

Окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт, съгласно който двамата са нарушили правилата за движение, уредени в Закона за железопътния транспорт, като по този начин по непредпазливост са причинили смъртта на 7 лица, а други 14 души са били ранени.

Според държавното обвинение основна причина за настъпилото жп произшествие е движението на влака с висока скорост - двойно по-висока от разрешената от 40 км/час.

При наредено влизане в гара Хитрино на трети отклонителен коловоз машинистът Димитър Михнев не е изпълнил незабавно, точно и безусловно указанията на сигнала на предупредителния семафор. При навлизане в гарата той управлявал влаковата композиция със скорост 78 км/ч. и не намалил скоростта до 40 км/ч.

Колегата му Радослав Петков също не предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не показал с действия, че управлява безопасно композицията.

В резултат на допуснатите нарушения от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака. Вследствие на това са се повредили вагони-цистерни от състава на композицията, което е довело до изтичането на превозвания газ и последвалия взрив.

В хода на разследването е изяснено и че произшествието не е предизвикано от повреди в жп инфраструктурата и не се дължи на повреди в осигурителната техника. Инцидентът също така не бил предизвикан от техническа неизправност на подвижния състав или превозвания товар.

Материалите по делото са събрани в 40 тома, а обвинителният акт срещу двамата подсъдими е 75 страници.

При разследването са били назначени и изготвени множество експертизи - съдебномедицински, съдебнопсихиатрични, за установяване на средни и тежки телесни повреди, токсикологична, за алкохол и наркотични вещества, химическа, пожаротехническа, компютърна, на железопътния път, техниката и скоростта на движение на композицията, която е извлечена като информация от черните кутии на влака.

В разследването са участвали 13 следователи от Националната следствена служба.

Предстои Окръжният съд в Шумен да насрочи разглеждането на делото.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки