България разработва мерка за справяне с киберзаплахи и кампании от хибриден характер


България разработва мерка за справяне с киберзаплахи и кампании от хибриден характер
23 Октомври 2017, Понеделник


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обсъди въпроси на киберсигурността с европейския комисар Мария Габриел

Автор: Янко Крумов

Въпросите на киберсигурността в контекста на инициативите на Европейския съюз (ЕС) и Европейската комисия бяха обсъдени на среща между министъра на отбраната Красимир Каракачанов и европейския комисар с ресор „Цифрова икономика и общество“ в Европейския парламент Мария Габриел.

Срещата се проведе днес, 23 октомври, в Министерството на отбраната. На нея бе обсъдено и предстоящото през 2018 г. българско председателство на Съвета на ЕС.

Европейският комисар Мария Габриел информира министъра на отбраната Красимир Каракачанов за новите инициативи, свързани с прилагане на Директивата за мрежова и информационна сигурност и мерките и дейностите за повишаване на сигурността в цифровото пространство и единния цифров пазар в ЕС и държавите – членки.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов запозна еврокомисар Мария Габриел с развитието на способностите на страната за киберотбрана.   

В хода на срещата двамата се обединиха около необходимостта от създаване и прилагане на ефективни механизми за взаимодействие между различните държавни органи и структури и повишената роля на Съвета по сигурността към Министерски съвет за справяне с киберзаплахи и кампании от хибриден характер.

Подчертана бе важността в тази насока от обединение на усилията и координация на държавните структури, научноизследователските центрове и индустрията.


В категории: Политика , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки