Археолози търсят още древни обекти край светилището Глухите камъни


Археолози търсят още древни обекти край светилището Глухите камъни
Снимка: haskovo.net
16 Октомври 2017, Понеделник


Наскоро там бе разкрито селище на 1500 години

Автор: Десант

От няколко дни екип от магистри и докторанти по археология, предвождани от от доц. д-р Георги Нехризов, обхожда равнинната местност край село Малко градище в търсене на още следи от обитателите на района в древността. 

Есенната експедиция е втората за тази година и е по проект на БАН, финансиран от правителството, като целта е да се попълни Археологическата карта на България. Ръководителят й - доц. д-р Георги Нехризов, от 10 години изучава близкото светилище Глухите камъни.

Равнинният район северно от планинския масив, на който е разположен култовият комплекс, обаче все още не е проучван. Задачата сега е да се изясни дали на територията на земеделските земи има наличие на древни обекти.

По време на досегашната си работа, екипът е регистрирал селища, разположени около реките, надгробни могили и светилища, които са на север от скалите, където са Глухите камъни. 

Сред най-любопитните находки на археолозите е част от един от основните римски пътища, които пресичат България, известен като Друма.

Друга важна находка на експедицията е голямо селище, явяващо се част от селищната система около Глухите камъни. В него археолозите са се натъкнали на сграда, която вероятно в древността е била или храм или е имала представителна функция.

Макар и все още да не е проучено детайлно, по мнението на Нехризов, селището най-вероятно е функционирало поне 1500 години.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки