Книга и изложба вадят архивни документи за Йордан Йовков


Книга и изложба вадят архивни документи за Йордан Йовков
16 Октомври 2017, Понеделник


Събитията са посветени на 135 години от рождението и 80 години от смъртта на писателя

Автор: Десант

Днес, 16 октомври, в Столичната библиотека проф. дфн Светлозар Игов ще представи сборника „Йовковите архиви разказват. Документи и спомени“. В Мраморното фоайе пък ще бъде открита документалната изложба „Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви“.

Сборникът и изложбата са резултат от общ проект на Държавна агенция „Архиви“ и Регионален исторически музей – Добрич (Дом-паметник „Йордан Йовков“), реализиран в периода 2015 – 2017 г. и посветен на 135 години от рождението и 80 години от смъртта на Йордан Йовков.

Сборникът включва архивни документи от фонд „Йордан Йовков“ на Дом-паметника „Йордан Йовков“ в Добрич, както и от семеен фонд „Йордан и Деспина Йовкови“ (ф. 2128К) в Централен държавен архив – София.

За първи път се публикуват и неизвестни документи, писма и спомени за Йордан Йовков. В изданието новото и вече известното влизат в интересен диалог и очертават любопитен контекст. Така образът на белетриста получава допълнителни щрихи, без да променя основната си визия. 

Изложбата „Йордан Йовков в снимки и документи в държавните архиви“, изготвена от ДАА и РИМ – Добрич, се състои от 15 табла, които представят една част от постъпилите в Централен държавен архив и намиращите се в други български архиви материали за писателя. Тя разказва както за неговия живот, така и за рецепцията на неговите произведения, за почитта към творческото му дело, за безсмъртието на словото му.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки