Отбелязваме Световния ден на чистите ръце


Отбелязваме Световния ден на чистите ръце
15 Октомври 2017, Неделя


Колко дълго е нужно да ги мием

Автор: Десант

15 октомври е Световен ден на чистите ръце. Той се чества от 2008 г., която е обявена от Общото събрание на ООН за Световна година на хигиената.

В инициативата се включват ежегодно близо 200 млн. души от 100 държави.Основната цел на тази мащабна акция с поддръжката на ООН е да привлече вниманието на обществеността към простата хигиенична процедура, която може да спаси живота на милиони хора.

Както "Десант" писа неотдавна, изследователи от Великобритания са изчислили колко дълго е необходимо да си мием ръцете, за да ликвидираме вредните бактерии.

Позовавайки се на информация на Кралското фармацевтично дружество, "Гърдиън" информира, че за това са достатъчни 20 секунди.

Авторите на изследването подчертавата обаче, че трябва добре да търкаме не само дланите, но и целите китки.

Те смятат, че качественото измиване на ръцете позволява да се намали нуждата от антибиотици, които с всяка година стават все по-малко ефективни. Експертите са на мнение, че това ще предотврати около една трета от случаите на диария и 16 % от случаите на заразяване с остри респираторни инфекции.

Те напомнят, че ако зрелите хора може и да не забележат част от заразите, чиито носители са, то за децата и старците бацилите си остават реален проблем.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки