Бургас става национален център на програма за обучение по приложно програмиране


Бургас става национален център на програма за обучение по приложно програмиране
09 Октомври 2017, Понеделник


Курсът е тригодишен, напълно безплатен, като в него могат да се записват 10-класници от цялата страна

Автор: Светлана Николова

Бургас става център за Югоизточна България на ученическа програма за обучение по приложно програмиране.  Обучението е за младежи в 10 клас и е напълно безплатно.

Продължителността на курса по приложно програмиране е три години. В края на обучението младежите ще придобият професионална квалификация "Приложен програмист". В него могат да участват не само ученици от Бургас, но и от съседните общини и области – Сливен, Ямбол, Хасково и Варна.

Разходите за транспорт, храна и нощувки на младите хора, които живеят извън Бургас, се поемат изцяло от националната програма. Възнаграждението на учителите пък се поема от бизнеса, който е преценил, че страната ни има остра нужда от IT специалисти.

Подробности за новата програма съобщиха днес кметът Димитър Николов, заместникът му Йорданка Ананиева, доц. Магдалена Миткова - ректор на Бургаски университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Коста Папазов - директор на Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов", която ще е основен домакин на обученията.

Бъдещите приложни програмисти ще се обучават само през почивните дни и през ваканциите. Първият тест на желаещите да се запишат ще се проведе на 11 октомври. До 16 октомври ще бъдат сформирани четирите пилотни групи с по 20 души.

От активността на кандидатстващите младежи зависи запълването на бройката. Обучението ще протече в рамките на 320 часа годишно през всяка от трите години, като част от него ще е онлайн.

Уроците на живо ще се провеждат в Професионална гимназия по електротехника и електроника "К. Фотинов" и Университет "Проф. д-р Асен Златаров". 

"Безспорно предимство е, че партньори на програмата са БАСКОМ - Българска асоциация на софтуерните компании, БАИТ - Българска асоциация за информационни технологии, ИКТ Клъстер - Клъстер информационни и комуникационни технологии, компании от бранша", каза Димитър Николов.

По неговите думи пет IT компании са отворили през тази година офиси в Бургас. Имало и други желаещи, но всички се оплаквали, че не им достига работна ръка.

Чрез тази програма осигуряваме квалифицирани специалисти и възможност за разрастване на този бизнес, обясниха участниците в срещата с медиите.


В категории: Новини , Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки