Валери Симеонов за скандалите, провокирани от Нова ТВ и за цензурата в националните медии


Валери Симеонов за скандалите, провокирани от Нова ТВ и за цензурата в националните медии
09 Октомври 2017, Понеделник


Пенсиите се увеличиха с 24 процента. Това засяга над 824 хиляди души, като за някои повишението е с 40 лв. Никой обаче не разбра за това, каза пред Агенция ПИК вицепремиерът пи икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ

Автор: Гергана Ингилизова

През последните два дни името на вицепремиера Валери Симеонов отново разбуни духовете. След една своя дума в сутрешния блок на Нова телевизия, той отново бе обвинен в почти всички грехове на света. Заклеймиха го като най-лошия, като човек който репресира журналисти и пречи на свободата на словото. Малко обаче знаят или по-скоро не се вълнуват, но като човек, който е собственик на медияq е преживял едни от най-големите посегателства ,взривове, закани, коктейли молотов, унижавани и бити журналисти, за които обаче никой не се застъпи и не са  писани нито декларации, нито са е искало извинение.


- Г-н Симеонов, поискахте от Нова телевизия, а и останалите медии, които ви нападнаха да ви се извинят. Поставихте срок от 24 часа. Получихте ли извинение от тях, някой потърси ли ви?

- След като съм поставил срок, съм длъжен да изчакам, независимо, че не са големи вероятностите да ми се извинят. Преценката в крайна сметка е на техните ръководства и собственици.
Тук е важно да подчертая, че след участието ми в сутрешния блок на Нова телевизия, никой не ме потърси с изключение на репортерите, които чакаха пред съдебната палата при внасянето на сигнала срещу Домусчиев. От момента в който се разпали тази истерия, което стана някъде към обяд в петък, до момента никоя медия не ме е потърсила за коментар по този въпрос.

- Как си обяснявате този факт, след като излязоха коментари от страна на почти всички медии, искаха дори коментари и от парламентарните групи в Народното събрание?

- Липса на журналистическа етика и професионализъм. Не може да хвърляш упреци върху човек, без да искаш неговото мнение. Нещо повече, много показателно беше, че не беше поискано мнението и на така наречената „жертва”. Забележете, че всички заобикаляха това, което всъщност е задължително условие при журналистиката. Трябва да вземеш мнението на засегнатата страна и на отговорната страна, но в този случай това липсваше. В същото време всички основни телевизии и издания се превърнаха във вариант на „Работническо дело”. Съдници, без да имат съдебни правомощия.

- Защо смятате, че Виктор Николаев се обиди и къде видя заплахата според вас, срещу свободната журналистика?

- Аз не мисля, че се е обидил. А за другото трябва да питате онзи, които ме обвиняват в престъпление по Наказателния кодекс.

- Не е ли важен и този момент, че вие трябва да се извинявате и да давате обяснение за поведението си, но от Нова телевизия така е не отговориха защо Ани Цолова бе свалена от екран и не е ли това уязвимото им място, когато говорят за свобода на словото?

- Това не беше основна тема. Лично мен трябва да ви кажа, че това не ме вълнува. Като собственик на медия, на мен също ми се е налагало да сменям водещи и да променям формат на предавания.
Важното обаче къде в цялото предаване има заплаха, къде видя ръководството на Нова телевизия подобно нещо, за да излезе с декларация с общи фрази, че да упреква мен и другите гости, че посягаме на свободата на словото и свободната журналистика.

От цялата работа излиза, че имат право на свобода на словото, но ние гостите нямаме.

- Вие няколко пъти повторихте, че не желаете да отговаряте за чужди дела, независимо, че отговорихте на настоятелните въпроси на Виктор Николаев.

- Аз мога да споделя с вас, че много трудно се съгласих да участвам в сутрешния блок на Нова телевизия. След последното ми участие при Ани Цолова, на 17 или 18 август, ако не се лъжа, не съм участвал оттогава. Нямах и намерение, но продуцентката беше много настойчива. Моето единствено условие беше, да не коментираме изтърканата тема за хасковските назначения, което е дъвкано и несъстоятелно. Въпреки всичко, но според мен поне 10 минути се занимавахме с този въпрос. Няма как да не видя в това тенденция, да не реагирам малко по-категорично, че няма да коментирам този въпрос. Заявих, че не виждам нищо скандално и престъпно, че тези хора са роднини на някого, след като си вършат добре работата и са квалифицирани.

Имахме предварителна договорка за темите по които ще се говори. Наясно съм, че не мога аз да поставям сценария на въпросите, но разчитам на коректност.

- За хората които не са го гледали е важно да уточним, че вие отговорихте няколко пъти за вашето мнение относно Хасково, но водещият продължи да задава същите въпроси.

- Трябва да ви кажа, че в един момент се почувствах идиотски, че трябва да отговарям на един и същи въпрос по хиляда начина. В един момент дори бях готов да си тръгна. От друга страна аз не съм на разпит. Много здраве на онези, които си мислях, че политиците са длъжни да отговарят на всяка цена. Това да не е някакво следствие, дори и в съда не могат да те задължат да не отговориш. Това не е защото крия някого или имам гузна съвест, а защото смятам, че поредицата от многократно задаване на един и същи въпрос, не е много професионално.

- Имахте ли предварителен разговор за това да бъдат обсъдени пенсиите.

- Още в предварителните разговори, точно това ми казаха, че ще обсъждаме и нещата, които е направило правителството последните 5 месеца. Разбира се, че исках да се говори и по този въпрос. Опитах се даже да насоча натам разговора, но очевидно други неща бяха по-интересни.

- Да разбираме, че една медия като Нова телевизия не я интересува повишението на пенсиите, това че подавате сигнал срещу Кирил Домусчиев за ограбване на държавата и ред други неща. Освен това вие сте един от най-нападаните в това правителство. Смятате ли, че срещу вас се води някаква тенденциозна медийна война?

- Не мога да преценя, освен това аз не съм чувствителен към медийни агресии. Ясно е, че като политик трябва да имам по-висок праг на уязвимост и трябва да изнърпяваме много повече, но в случая неглижирането на положителните неща, не мисля, че е от полза не само на самата медия, но и на обществото.
Не искам да задавам тон на това какво трябва да правят медиите, но да се търси единствено негативното и лошото, от сутрин до вечер, но това също не мога да го разбера.

- След постоянното изнасяне на някакви компромати и скандали от страна на опизицият, смятате ли, че се цели дестабилизиране на държавата и правителството?

- Възможно е да има организирана кампания. Защото няма как на нормален и интелигентен човек да не му прави впечатление, че зачестиха координиране медийни атаки. Започнаха с Делян Добрев, след това вицепремиера Томислав Дончев, в един момент на Красимир Велчев и то без никакво основание, а сега аз съм поредния злодей, който се опитва да посегне върху крехката свобода и крехката душевност на журналистите.

- Вие написахте и във Фейсбук, че срещу вашата медия е имало много по-тежки посегателства.

- Това го припомних точно в деня, когато започна тази грозна кампания за оклеветяване, защото това е клевета, за което и ще ги съдя.

В интервю, което дадох за Би Ти Ви, същия ден и не беше излъчено, беше изрязано. Пред репортерката Канна Рачева заявих, че няма как точно аз да посягам на свободата на словото, след като съм бил в най-голяма степен потърпевш, като управител на телевизия, която е била подлагана на физически малтретирания, на подпалвания, коктейли молотов, взривове, побоища, на всякакъв вид брутални посегателства. Аз й го казах това, но то не беше излъчено. Поради тази причина аз няма как да си позволя да заплашвам когото и да било. Както и записа от сутрешното предаване продължава да се върти тенденциозно отрязаната част, която им е удобна.

- Значи да разбираме, че те сами се цензурират, цензурират и своите гости.

- Естествено, това според мен е много сериозно нарушаване на елементарна журналистическа етика. А тези медии са се подписали под моралния кодекс на медиите, защото има такъв в България, което не пречи постоянно да го нарушават. За това аз смятам, че трябва да се сложи край на това нещо и за това реагирах по този начин и поставих срок, за да не се стига до дела.

- Усещате ли го този момент, че и ваши колеги политици се страхуват да изказват мнението си, за да не бъдат нападани и омаскарявани от същите тези журналисти?

- Точно така е. В момента политиците са на колене пред медиите и то пред водещите, не пред всички. Политиците са в медийно робство в което робовладелците определят какво да правим, как да го правим, те определят кои са темите за деня, те определят кое е важно за обществото, те определят кой да бъде екзекутиран, те определят кой да падне на колене.

Може алегорията да е много силна, но е правилна. Фактически, ако си непокорен ще бъде обруган, каквото ще стане и с мен. И на всяка цена трябва да се извиняваш, без значение дали си виновен или не. Така накараха да се извини и Красимир Велчев, макар че той го направи по друг начин, но постъпиха така и с други.

Пълната власт в момента е в няколко медии. Това не може да продължава, аз не съм съгласен, моите колеги също. И в Народното събрание и в правителството има достатъчно достойни хора, които не могат да бъдат упреквани във всички грехове на държавата.

Не казвам, че няма грешни политици, колкото искате има такива или пък, но не може всички да бъдат слагани под общ знаменател. От къде на къде и парламентът се е превърнал в една мишена, а репортерстването се е превърнало в спорт по оплюването на тези, които са влезнали в политиката. На това трябва да бъде сложен край.

Аз мисля, че от тук нататък ще се отиде в сериозна промяна в отношението с медиите и с отразяването. Защото истината вече е казана, сигурен съм че ще има и много други хора, които ще го кажат, а обикновения зрител, че види че е подложен на една манипулация, която не може да продължава.
Ние няма как да тръгнем напред, след като постоянно има едно охулване, когато хората се делят на добри и политици, на добри и управляващи.

- В тази връзка рейтинга и на Народното събрание и на правителството и на всеки един министър по отделно зависи от медиите нали така?

- Абсолютно сте прави, за това бих ви поздравил, че макар и млада медия от първия си ден вървите в правилната посока и в интерес на хората.

- Относно актуалните политически теми. Вчера синдикатите обявиха, че са готови за масови протести. Искат увеличение на минималната работна заплата с над 550 лв., което са изчислили, че ще излезе около 950 млн.лв. на година. Вие обсъждахте ли този въпрос и какво смятате?

- За мен това е нещо съвсем ново, този въпрос не е обсъждан и не е поставян. Наскоро имаше Национален съвет за тристранно сътрудничество и такива въпроси не бяха споменати. Това е ново за мен, не мога да коментирам преди да се запозная на какво основание и най-вече от къде ще се вземат тези пари.

- Да обявим с колко се увеличиха пенсиите на възрастните хора, защото покрая скандалите може и да не е станало ясно.

- Пенсиите се увеличиха с 24 процента. Никой не разбра за това. Това засяга над 824 хиляди души, като за някои повишението е 40 лв. Това са много сериозни постижения на правителството, още в началото на мандата, което е знак че това коалиционно правителство ще държи много за увеличаване на пенсиите и занапред, след като го правим още в първите месеци.

- От колко години не е имало такова увеличение на пенсиите?

- Мисля, че от 2009 година. Работеха по едно швейцарско правило, което ги увеличаваше с 4 лв. на година.

- ДПС също обсъждат да вкарат Законопроект за увеличаване на пенсиите по това правило, което според техните изчисления ще ги повече с още 5,4 процента.

- Ако трябва да сме честни, всичко е обвързано с възможностите на бюджета. Всеки може да смята и са казва как да ги увеличим. Но аз имам един въпрос не само към ДПС, но и към БСП. Когато миналата година декември месец при гласуването на бюджета, ние предложихме 300 лв. минимална пенсия, защо не ни подкрепиха и ДПС и БСП. Сега изведнъж всички се загрижиха за пенсиите, след като ги вдигнахме. 

- Вчера излезе статистика и поздравително писмо, че за 10 години това е най-силния ни туристически сезон това лято. Смятате ли, че и вие имате заслуга, защото за първи път някой се зае с това да има спокоствие по нашите курорти?

- Каквото съм могъл съм направил, каквото ми позволява и вицепремиерския пост. Радвам се, че още в първите дни от това управление успяхме да създадем условия за тези близо 4 хиляди човека да дойдат от Украйна, Молдова и други държави да дойдат да работят у нас, чисти българи. С това ние помогнахме на бизнеса.

Свършихме и други неща, които така и не се разбраха. По мое настояване беше асфалтиран един участък около 12 км. над Аксаково, който беше безобразно разбит и откъсваше цялото северно Черноморие от Варна, но това не се разбра.

Никой не разбра и за почистване на Камчия, че го направихме, за да предпазил от наводнения и заливанията на част от къмпинга и рибарското селища, почистихме река Хаджиска, за да няма миризми в горещите дни в Слънчев бряг. Другите неща са по-известни, като борбата с шума, борбата с нерегламентирани обекти, което продължава.

Истината е, че силния туристически сезон в България се дължи основно, че големи туристически държави загубиха много туристи от терористичните актове. Хубавото е, че успяхме да поемем повишения туристически поток, че успяхме да ги обслужим на добро ниво, да не допуснем замърсяване на нито един плаж, на морската вода, нямаме никакви инфекции, за първа година няма вирусни инфекции, с повече от 30 процента спадна и тежката престъпност в резултат на постоянните проверки.
Най-вече вкарахме между 350 и 400 млн. чисти левове в бюджета от данъци, повече от колкото за 2016 година. 
Източник: Агенция ПИК


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки