"Съкровища из личните архиви" вадят снимки за историята на колоезденето и хандбала в Бургас


"Съкровища из личните архиви" вадят снимки за историята на колоезденето и хандбала в Бургас
Снимки: Държавен архив-Бургас
06 Октомври 2017, Петък


Изложбата представя и любопитни фотоси и документи за дейността на емблематични бургаски личности и живота на 24-ти Черноморски пехотен полк

Автор: Десант

Държавен архив - Бургас и Община Бургас ще открият  на 9 октомври от 18 часа в зала „Георги Баев" на КЦ „Морско казино" изложбата „Съкровища из личните архиви. Дарители на Държавен архив - Бургас 2012 - 2017 г.", посветена на 65-тата годишнина от създаването на архива в морския град.

Експозицията включва редки снимки и документи от дейността на емблематични бургаски личности - кмета Атанас Сиреков, докторите Георги Попкиров и Атанас Недев, областния директор Антон Козаров и др.

Посетителите ще могат да видят и албума със снимки на подпоручик Цвятко Стоянов - участник в Първата световна война, футболист, тенисист, ротарианец и масон. Интересни са и фотографиите от живота на 24-ти Черноморски пехотен полк, както и тези, представящи занаятчийството в Каблешково през ХХ век и любопитни моменти от историята на колоезденето и хандбала в Бургас.

В Държавен архив - Бургас се осъществява подборът, комплектуването, регистрирането, обработването, съхраняването и предоставянето за използване на определените за постоянно запазване документи на областната администрация, общините в областта, териториалните структури на държавните органи и други държавни и общински институции и организации, документи на значими личности от местно значение, имащи принос към развитието на обществения, икономически, политически и културен живот на Бургас.



Архивът е създаден през 1952 г. с Указ № 515 на Президиума на Народното събрание и ПМС № 344 от 18.04.1952 г. и за своето 65-годишно съществуване е съхранил личните фондове на 270 изтъкнати личности от Бургас и региона, както и завидно количество спомени и частични постъпления от личен произход.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки