В Разградско са притеснени от съмнения за антракс


В Разградско са притеснени от съмнения за антракс
03 Октомври 2017, Вторник


Според резултатите от изследването, случаите на умрели овце не са свързани със заболяването, но пък овчарят е в болница с признаци на кожния вариант на болестта

Автор: Десант

По съмнителен за антракс случай работят в Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция в Разград, съобщават местни медии.

Става въпрос за овцевъд от село Трапище, на когото са починали 6 овце. При аутопсия се установили признаци, наподобяващи антракс, и затова проби от две животни са изпратени в лаборатория в столицата.

Резултатите са отрицателни, но междувременно 45-годишният мъж е проявил признаци на заболяването и в събота е приет в Инфекциозно отделение на разградската болница. Съмненията са за кожна форма на антракс. До два дни се очакват лабораторните резултати да покажат категорично дали наистина става въпрос за това заболяване или не.

Под наблюдение на личния си лекар е майката на овчаря, както и двете му дъщери, които живеят в Русе и на практика не са били контактни по време възникването на заболяването.

Инкубационният период на кожната форма на антракс е 20 дни.

Междувременно стана ясно, че Районна прокуратура в Разград е образувала преписка по случая. В постановлението за задължителната изолация на овцевъда, наблюдаващият прокурор напомня на компетентните органи, че според Закона за здравето изолацията и лечението на лица, болни или носители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусна хеморагична треска, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария и тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне, се извършва със заповед на ръководителя на болнично лечебно отделение по предложение на лекуващ лекар, насочил пациента за хоспитализация.

Заповедта подлежи на незабавно изпълнение, което не е направено в случая с мъжа от село Трапище. Районната прокуратура в Разград е разпоредила на органите на РУ на МВР в Лозница и на ОД на МВР в Разград да организират привеждането на пациента в болнично заведение при спазване на всички мерки за сигурност и безопасност, за да не се допусне заразяване с антракс и на други лица. Така 45-годишният мъж вече е настанен в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки