Какви са предимствата на дивечовото месо и една вкусна рецепта с глиганско


Какви са предимствата на дивечовото месо и една вкусна рецепта с глиганско
02 Октомври 2017, Понеделник


Нека видим защо то се препоръчва в диети за отслабване, както и при някои болести

Автор: Десант

Ловният сезон на едър дивеч вече е открит. Семействата, в които има ловец, отдавна познават предимството на месото на дивите животни. Нека вадим какво го отличава от мръвката на отгледаните в домашни условия техни събратя.

Дивечовото месо е сред месата с най-ниско съдържание на мазнини. Основният му състав е мускулната тъкан. Съдържанието на белтъци в обезкостеното месо е 15-22%, мазнини 5-20%, въглехидрати - 0.5%. То е богато и на минерални вещества –  калий, фосфор, натрий, калций, магнезий, на микроелементи - желязо и цинк, както и на витамини – В1, В6, ниацин, изтъква сайтът на Държавно ловно стопанство „Росица“ - lagat.bg.

От там уточняват, че мазнините в дивечовата мръвка са с по-светъл цвят, с по-мека консистенция и по-лесно усвоими от тези на домашните животни. Затова тя се препоръчва в диети за отслабване, както и при някои болести (диабет), но не и при болни от подагра.

Месото на дивеча е богато на белтъчини и има нисък процент на съединителна тъкан. Това обуславя и неговата висока хранителна стойност. Освен това съдържа много креатин и други екстрактни вещества, които възбуждат апетита.

Миризмата и вкусът са приятни и специфични за отделния вид. Те зависят особено от условията на живот и консумираната храна. Вкусът е най-добър през есенно-зимния период.

В периода на чифтосване месото на мъжките добива неприятна миризма, която трябва да се има предвид при обработката и консумацията му, предупреждават специалистите. Продължително гонен или агонизирал дивеч натрупва адреналин и има намлени вкусови качества на месото - подчертават те.

А ето и една изискана рецепта, взета назаем от сайта БГ Лов, за приготвянето на: 

Младо глиганско в шоколадово-сливов сос

Продукти:
600 г котлети, ребърца или друго нетлъсто месо от плешка или бут
100 г сушени сини сливи
75 г стафиди
75 г бекон или сланина
3 с.л. зехтин
50 г горчив шоколад
2 с.л. кафява захар
125 мл винен оцет
3 дафинови листа
1 щипка канела
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Сушените сливи и стафидите се накисват предварително в топла вода, и като омекнат, костилките им се изваждат.

От месото се отделят костите и се нарязва на еднакви парчета. Сланината или беконът се нарязва на тънки филийки и се запържва в касерола със зехтина. След като филийките се постопят, добавя се месото и се запържва до златисто, посолява се и отново за около десет минути или повече се задушава на тих огън, до готовност.

Сливите и стафидите се отцеждат от водата, а шоколадът се настъргва. Захарта, оцетът и дафиновите листа се кипват в отделна тенджерка, докато захарта се стопи. Месото в касеролата се залива със сместа, добавят се сливите, стафидите и шоколадът и се разбърква добре. Поръсва се с канелата и всичко се кипва, докато сосът се сгъсти.

Маха се от огъня и се държи на топло за около четвърт час, за да може месото да попие добре шоколадово-сливовия вкус.

Ястието произхожда от остров Сардиния, където традиционно се сервира с паста.


В категории: От кухнята на баба , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки