Как и кога се е формирало българското малцинство в Хърватия


Как и кога се е формирало българското малцинство в Хърватия
Снимки: bugari-u-hrvatskoj.com/bg
02 Октомври 2017, Понеделник


Някога в Медицинския факултет на Загребския университет следвали повече българи отколкото хървати.

Автор: Десант

Българите са се преселвали на територията на Хърватия в няколко различни периода.

Първите наши сънародници идват в Загреб през втората половина на XIX век. Те са били млади хора - предимно студенти, които са получили стипендии благодарение на епископ Йосип Щросмайер, а по-късно и на Франьо Рачки.

Тази тенденция продължава и след освобождението на България от турско робство, когато българските студенти тук стават много повече. След завършване на образованието си в Загребския университет голяма част от тях се завръщат в родината си и стават строители на новата българска държава. Но някои създават свое семейство и завинаги остават в Хърватия.

Втори път голям брой българи пристигат в Загреб в началото на XX век. Това са хора земеделци, селяни, които са се занимавали със селско стопанство и които са дошли, както се казва, на гурбет за парче хляб. Сламените покриви на техните къщи са се виждали на края на Максимирската гора.

След края на Първата световна война в Загреб пристига голяма група български градинари, които взимат активно участие в живота на града и околните селища. Нашите градинари донасят със себе си и започват да отглеждат тук някои зеленчуци, които местните жители не са познавали.

Техният усърден и скромен труд, както и пословичната им честност, оставят дълбока следа в съзнанието на загребчаните и те дълго време  наричат „българин” всеки, който се занимава с градинарство, независимо от това, че не е имал никаква връзка с нашего брата. По този начин загребчани са изразили особеното си признание към българските градинари за тяхното трудолюбие и за приноса им в подобряване качеството на живота в Загреб.

Следващата преселническа вълна е в навечерието и началото на Втората световна война, когато Хърватия и България са били съюзници и техните двустранни връзки достигат възможно най-високото ниво.

Когато българите са учили извън своята родина, традиционно са избирали да следват в Загреб, Прага, Париж, Берлин и Цюрих. Така, в началото на 40-те години в Загреб идват много български студенти. Според неофициални данни техният брой е бил около петстотин. Следвали са предимно право, медицина, строително и машинно инжинерство. Например – през учебната 1942/43 г. в Медицинския факултет на Загребския университет следвали повече българи отколкото хървати. Впрочем не трябва да се забравя, че по време на войната в Хърватия е била въведена трудова повинност и хърватите, които са имали възможност да следват са били по-малко, отколкото в мирно време.

След завършване на образованието си доста българи остават в Загреб и създават семейства в Хърватия.

В същото това време, в края на 30-те и началото на 40-те години, освен студенти, в Загреб пристигат и сравнително голям брой музиканти и певци, които активно участват в културния живот на Загреб и на Хърватия като цяло. Ще споменем само някои от тях – Петър Райчев, Стоян Коларов, Мариана Радев, Яна Пулева-Папандопуло, Филка Плетикосич и др. Студенти и музиканти идват тук до 1968 г., т.е. до известните събития в Чехословакия, след които българското правителство максимално ограничава пътуванията в тогавашната Югославия.

Между другото, смята се, че голям брой българи, бягайки от турците, са дошли на територията на днешна Хърватия – чак до адриатическото крайбрежие. Те много отдавна са асимилирани, а свидетелства за тях днес съществуват само в църковните книги и в запазените имена, които завършват на “ов”.

Според преброяването на населението през 2001 г. в Хърватия е имало 331 българи, от които 174 живеят в Загреб. Възможно е този брой да е по-голям.

Най-много българи живеят в Загреб, а останалите са разпръснати в цяла Хърватия: Пакрац, Славонски брод, Джаково, Вуковар, Осиек, Риека, Пула, Сплит, Имотски, Дубровник и т.н.

През 1998 г. в Хърватия е основана Национална общност на българите в Република Хърватия със седалище в Загреб. Тази общност, която вероятно е една от най-малките в Загреб, има помещения на улица „Княз Мислав” № 13, които са й предоставени от загребския  Градски съвет. В тях се провеждат всички мероприятия, свързани със запазване съществуването на българското малцинство, неговият език, култура и обичаи. От 2003 г. излиза и списание „Родна реч" - издание на Националната общност на българите в Хърватия.



Източникhttp://www.bugari-u-hrvatskoj.com


В категории: Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки