Река Струма отново е с неестествен цвята на водата си


Река Струма отново е с неестествен цвята на водата си
Снимка: cross.bg
02 Октомври 2017, Понеделник


След като през август потече червена край Перник, днес е обагрена в медно синьо край язовир "Пчелина"

Автор: Десант

Река Струма край язовир "Пчелина" тече в медно сини оттенъци, съобщи Би Ти Ви. 

Както коментира медията, повече от две години жителите на село Жабляно недоволстват, че реката през няколко месеца придобива странен цвят и мирише на сяра.

Според местните, за това състояние на водата вина носи частният ВЕЦ при язовир "Пчелина". Обяснението на РИОСВ е, че водната централа изсмуква от дъното на язовира вода, богата на сяра, и я връща обратно до по-горните слоеве на водоема.

„Този синьо-зелен цвят се дължи на така наречения цъфтеж на водата, на процеса еутрофикация, което постъпва при голямо съдържание на азот и фосфор и развитие на микроорганизми”, обяснява в ефира на телевизията Людмила Халачева от РИОСВ Перник.

Собствениците на веца обаче категорично отричат проблемът с реката да е от тях и твърдят, че водата, която се излива в язовира, има свойствата на питейната. 

Въпреки че проблемът с водата е от няколко години, решение как той да бъде преодолян все още няма. Последно от неприятна миризма и неестествен цвят на водите в Струма край язовира местните се оплакаха преди около две седмици. Тогава за случая алармира Нова телевизия.

Струма редовно тече в различни свои участъци, обагрена от отрови в различни цветове. В края на август край Перник водите й бяха червени. Като причинител на странния цвят бе заподозряна някоя от фирмите на територията на завод „Стомана“, изсипващи често в реката отрови и химикали от остатъчното си производство.

Струма е като реката от приказката за Златка, златното момиче


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки