Обществена поръчка на министър Ангелкова влезе в прокуратурата


Обществена поръчка на министър Ангелкова влезе в прокуратурата
29 Септември 2017, Петък


Сигналът е за сериозни процедурни нарушения при договор за изработване на рекламни клипове на обща стойност 43 680 лева

Автор: Иван Ванев

Обществена поръчка на Министерството на туризма за изработване на рекламни видеоклипове за 43 680 лева беше предадена в прокуратурата с данни за сериозни процедурни нарушения.

Договорът, подписан от министър Ангелкова, е с единствения неотстранен участник в наддаването, а пълната информация относно изискванията на поръчката е била публична едва четири дни вместо минималния седемдневен срок.

"Законът за обществени поръчки поставя императивно изискване за публикуване на техническите зисквания заедно с офертата, независимо че става дума за малка обществена поръчка с облекчен режим. В такъв случай възложителят е следвало да удължи срока, което не е било изпълнено", посочва правният анализ на Антикорупционния фонд, който е входирал сигнала в прокуратурата.

В процедурата са участвали общо четирима участници, трима от които са отстранени от комисията с различни основания. Самата комисия, видно от публикуваните протоколи, е била назначена със заповед на министъра от 31 юли т.г., тоест три дни след изтичане на срока за подаване на оферти.

Сериозно процедурно нарушение има и в самия договор за възлагане на поръчката, тъй като не е налице изискваното от закона решение на самия министър за определяне на спечелилия изпълнител след проведената процедура.

Липсата на окончателно решение е сериозен пропуск, тъй като означава неприключена процедура по възлагане на поръчката, което от своя страна е задължително условие за подписване на договор.

Решение на министъра за окончателен избор на изпълнител обаче липсва, както като правно основание за подписания на 21 август 2017 г. договор, така и като задължителна публикация в профила на купувача в интернет.

"Сключване на договор без правно основание при изразходване на публични средства представлява безстопанственост", се казва в изпратеното до прокуратурата правно становище на фонда.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки