Ангел Джамбазки: Албания трябва да признае българско национално малцинство


Ангел Джамбазки: Албания трябва да признае българско национално малцинство
28 Септември 2017, Четвъртък


В албански законопроект са споменати такива езкотични малцинства като „египетското“, но и дума не става голямата диаспора от наши сънародници

Автор: Десант

В българските медии се върти поредна новина, свързана с българите в Албания, заимствана от македонски издания. Става дума за подготвян законопроект за националните малцинства в Албания, в който са споменати екзотични малцинства като „египетското“ (има се предвид циганско, но объркването е в „превода“), но е пропуснато жизненото и съществуващо българско национално малцинство.

Според евродепутата Ангел Джамбазки, подобна редакция на текста е недопустима и неприемлива, не е европейска. Той е проверил въпроса и е категоричен, че въпросният текст е бил разглеждан само и единствено в правната комисия на местното Народно събрание. Предстои да бъде гледан в понеделник и във вторник в останалите комисии, където са поканени за изслушване и представители на българските организации.

По този начин сънародниците ни в Албания ще могат да защитят задължителното включване на българското национално малцинство в нормативните текстове на този закон, казва Джамбазки. Той отново напомня, че законът не е разглеждан, нито обсъждан, нито гласуван, нито пък е приеман от Народното събрание на Република Албания, каквато информация се тиражира.

Припомняме, че българските евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев се пребориха и наложиха в годишната резолюция на ЕП за напредъка на Република Албания да попадне текст, който призова правителството на страната да признае българско национално малцинство и да защити безусловно неговите права и законни интереси.

Понастоящем използваме всички налични инструменти, за да наложим приемането и записването на българско национално малцинство и защитата на неговите интереси и в този все още проект за закон, посочва евродепутатът Ангел Джамбазки и допълва, че ако се наложи, може да бъде оказван натиск върху албанските институции.

Българският евродепутат е категоричен, че ще се бори за правата и интересите на българското малцинство.

А ако проектозаконът стане факт, това ще бъде изключително неприятелски жест към България, категоричен е Джамбазки.


В категории: Коментари

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Приятел на България
28.09.2017 10:21:43
0
0
Ако новината е истинска трябва да се даде отговор: защо?
Американски натиск, след като България скоро е заявила че Русия не представлява заплаха за България? Струва ми се че България пак е направила завой към Русия но може греша.
Турски натиск върху албанците? Гръцки ли?
Или може би, България не иска да дели БЮРМ с албанците (нито с Албания, нито с Косово, нито не иска западна част на БЮРМ да стане трета албанска държава) а албанците знаят това?
1
Приятел на България
28.09.2017 10:11:53
0
0
3 съседни държави на БЮРМ-Македония, всички по-големи по население, България, Гърция и Албания се карат помежду си а БЮРМ печели. Няма защо България и Албания да се карат помежду си, албанците са естествени съюзници на България срещу сърбите, македонистите и, може би, гърците. Освен това, според сръбските "историци" Егейска Македония е сръбска земя, като и Пиринската и цяла Албания и Черна Гора. Румъния също има претенции към несъществуващо румънско малцинство в Албания и Гърция и натиска БЮРМ да румънизира вече признатото аромунско малцинство. Има и изнудване на Албания с вето към присъединяването на тази страна към ЕС. Румъния не признава независимостта на Косово за разлика от България.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки