Тракийските бежанци, намерили нов дом в Бургаския край - във фокуса на научна конференция


Тракийските бежанци, намерили нов дом в Бургаския край - във фокуса на научна конференция
27 Септември 2017, Сряда


Доклади ще изнесат представители на институти при БАН, университети, музеи, библиотеки и дирекции на Държавен архив от цялата страна

Автор: Десант

Национална научна конференция „Българските бежанци в Бургас и региона 1878 - 1945 г." се провежда от  27 до 29 септември в морския град като част от Дните на европейското културно наследство.

За конференцията са подбрани 31 научни доклада, които най-добре представят измеренията на преселническите процеси в дадения период. Това е тема с огромно значение за историята на България и българския народ, която по специфичен начин се актуализира и днес.

Акцентът на подбраните изследвания е върху Бургас и региона, тъй като голяма част от българските бежанци (над 30 хиляди семейства) намират спасение и нов дом именно тук.

Докладите ще бъдат изнесени от тридесет и трима лектори - представители на институти при БАН, университети, музеи, библиотеки и дирекции на Държавен архив от цялата страна, уточняват от Регионален исторически музей-Бургас, който е основен организатор на форума, заедно с местната общинска администрация.

Основните теми и направления, които ще бъдат разглеждани, са историческата динамика на бежанските процеси сред българите от 1878 до 1945 г., Бургаският регион - новият дом на българските бежанци, ролята на бежанците в живота на свободна България - политически, социални и икономически проблеми, както и етнодемографска характеристика на преселниците.

Сред най-интересните доклади, които ще бъдат изнесени на конференцията, са „Участието на тракийските и македонските бежанци от Бургаския регион в националноосвободителното движение през 1878 – 1912 г.“ на проф. дин Светлозар Елдъров от ИБЦТ при БАН;  спомените на бежанци и техните потомци, съхранени в Държавен архив – Бургас - „Трудният път от Булгаркьой до Константиново“ на гл. експерт Анастасия Тодорова; „Жизненият свят на гагаузите от град Ямбол – общностни стратегии и колективна памет“ на Динка Ангелова от РИМ – Ямбол и д-р Галин Георгиев от ИЕФЕМ – БАН, както и много други интересни разработки по темата.

Съорганизатори и партньори на форума са Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, Университет "Проф. д-р Асен Златаров", Дирекция "Регионален държавен архив" - Бургас и Тракийски научен институт - София.

Материалите от конференцията ще бъдат отпечатани в научен сборник, който се очаква да бъде представен официално в края на годината.


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки