Изложба проследява развитието на фотографското изкуство в Шумен


Изложба проследява развитието на фотографското изкуство в Шумен
20 Септември 2017, Сряда


С обявена дарителска акция музеят в Града под Илчов баир приканва гражданите да дарят свои стари фотоапарати или принадлежности към тях

Автор: Десант

От днес, 20 септември, в Мраморното фоайе на Регионалния исторически музей – Шумен е подредена новата изложа „Светлописците на Шумен”, която проследява развитието на фотографското изкуство в града от края на XIX до средата на ХХ в.

Експозицията представя материали, свързани с фотографското дело в града, като изключителна заслуга за неговото развитие има известната шуменска фамилия Маркарян, голяма част от чието снимково наследство се съхранява във фонда на музея.

Ще може да се видят стари копирни апарати с пламък, магнезиеви светкавици, печатна машина с воден знак на фотографската фирма, рол преси, различни фотоапарати, майсторски свидетелства и др.



В изложбата е показана първата българска снимка на оркестъра, сформиран от Михай Шафран, направена в Шумен от неизвестен пътуващ фотограф през 1850 г. Изложени са и фотографии на Христо Златаров, Бохос Бояджиян, Франц Бауер, Самуел Гелч, Марко Марков, Анастас П. Белковски, и др.

С началото на изложбата РИМ–Шумен открива нова дарителска акция. Тя е под надслов „Последователи на първите светлописци” и с нея шуменци се приканват да дарят на музея свои стари фотоапарати или принадлежности към тях. Най-старите и интересни постъпления ще бъдат експонирани в Деня на дарителя.

За малките фотолюбители музеят организира фотоконкурс под мотото „Улови миг от историята на Шумен”. Целта му е да пробуди интереса на младото поколение към историята на града под Илчов баир, която да бъде запечатана на телефон, таблет или фотоапарат.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки