Спомен за Стойо Крушкин: Гвардейският музикант, който оцеля в Балканската война и се размина с „Титаник“


Спомен за Стойо Крушкин: Гвардейският музикант, който оцеля в Балканската война и се размина с „Титаник“
20 Септември 2017, Сряда


Музикантът основава първия български оркестър в Съединените щати. По повод 60-годишнината от смъртта му, на 21 септември негови потомци ще открият паметна плоча в родното му село

Автор: Светлана Николова

На 21 септември не навършват 60 години от смъртта на българския гвардейски музикант Стойо Иванов Крушкин от село Бистрица, Софийско. Оцелял в Балканската война, разминал се на косъм от плаване с фаталния „Титаник“, той стига до САЩ, за да основе там първият български оркестър „Bulgarian Balkan Band“.



Историята му е достойна филм. Роден е през 1882 г. в софийското село Бистрица. Там се научава да свири на фагот. След Балканската война, през 1912 г. решава да замине за Съединените щати от френския град Шербур.

Имал намерение да отпътува с „Титаник“, но влакът му закъснял и поради тази щастлива за него случайност не успял да се качи на борда. Година по-късно – през 1913 г., Стойо Крушкин стъпва на американска земя и започва работа в завод за автомобили.



Той е причината в град Стилтън, щата Пенсилвания, да зазвучи българска музика – денем Стойо работи в завода, а вечерно време свири с оркестъра, който създава.

През 1933 г. музикантът се връща в България. Продава фагота си, за да построи къща на своите деца.

Върху фасадата ѝ 84 години по-късно неговият правнук Венцислав Жеков поставя паметна плоча.

„Това е всъщност поводът да отбележим паметта на един човек, който е участник във войната, с няколко награди от цар Фердинанд, по-късно – от цар Борис“, казва той.



Официално плочата ще бъде открита на 21 септември, от 10,00 часа, на ул. „Цар Иван Асен II” № 59. 

Предвиден е също и църковен ритуал – водосвет. От Националната гвардейска част ще осигурят и почетен караул, както се полага за техен колега – гвардеец, какъвто е бил Стойо Крушкин – емигрантският музикант, потомък на „шопския апостол“ - Никола Крушкин-Чолака, също от Бистрица .

Поканени са още представители на държавните институции, Министерство на културата, Министерство на отбраната, Столична община, Американското посолство в София, Национален военноисторически музей, Военноисторическата комисия, военнопатриотични организации, Съюз „Атлантик“, родственици и близки на Стойо и рода му, и други.


В категории: История , Българските родове , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки