Почина Видинският митрополит Дометиан


Почина Видинският митрополит Дометиан
Снимка: Българска патриаршия
18 Септември 2017, Понеделник


Предстои на извънредно заседание Светият синод да определи деня и часа на опелото и погребението му

Автор: Десант

След продължително боледуване днес, 18 септември, почина Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, съобщиха от Светия синод.

Светското име на владиката е Димитър Попвасилев Топузлиев. той е роден на 11 ноември 1932 г. в с. Хасовица, Смолянско. През есента на 1947 г. е приет за ученик в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 г. със Софийската и преместена при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1952 г. След това е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1956 г.

На 14 януари 1959 г. е постриган в монашество с името Дометиан от Старозагорския митрополит Климент в мъглижкия манастир „Св. Николай", а на 10 март, с. г. в старозагорския катедрален храм „Св. Димитър" е ръкоположен в йеродяконски чин от митрополит Климент и е назначен за епархийски дякон, проповедник и певец при храм „Св. Богородица" в Стара Загора.

Специализира в Московската духовна академия. Там на 18 юли 1962 г., в академичния храм, с благословението на Св. синод на БПЦ е ръкоположен в йеромонашески чин от Руския патриарх Алексий (по време на съслужението му с Българския патриарх Кирил).

Завърнал се в Родината, през 1963 г. е назначен за протосингел на Великотърновската митрополия.

От 10 март 1967 г. архимандрит Дометиан е на научна специализация в Монашеския център в Тезе, Франция, а от октомври същата година и в Икуменическия институт при ССЦ в Босей, Швейцария. По-късно слуша лекции в Богословския факултет в Лозана, а след това е на стаж и езикова специализация в Лондон и Оксфорд, като заедно с това слуша лекции и в колежа „Кадестън".

От 1 септември 1969 г. до 1 ноември 1970 г. той е протосингел на Софийската митрополия, след което е назначен за главен секретар на Св. синод, какъвто остава до март 1979 г.

На 15 декември 1974 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата „Знеполски". От 1 март 1979 г. епископ Дометиан е управляващ българската Акронска епархия в САЩ. След завръщането си в България е викарий на Софийския митрополит. А на 26 юли 1987 г. е избран за Видински митрополит.

В следващите дни Св. синод на БПЦ-БП ще се събере на извънредно заседание и ще определи деня и часа на опелото и погребението му.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Пенчо
22.09.2017 15:07:49
0
0
Бог да прости митрополит Дометиан! Царство му Небесно! Никой не е безгрешен на тази грешна земя!Нека митрополит Дометиан да получи прошка и милост от Бога!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки