Парадокс: Две реки в България потекоха в червен цвят


Парадокс: Две реки в България потекоха в червен цвят
Снимка: radio999bg.com
18 Септември 2017, Понеделник


Вижте кои са те и кои са причините за необичайната багра на водите им

Автор: Дина Харизанова

Районна прокуратура – Ямбол се самосезира по повод журналистически материали, сигнализиращи за оцветяване в червено на водата на река Тунджа при село Ханово. По случая е образувана проверка, която да установи действителното фактическо положение, съобщиха от държавното обвинение.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил на полицейските служители да вземат подробни обяснения на всички лица запознати със случая, относно визираните обстоятелства и факти. Трябва да се установи дали в района на оцветяването има промишлени обекти, също така да бъде установено дали са взети и изследвания и проби от оцветената вода.

Разпоредено е да бъдат извършени множество други действия по разследването, както от полицейските служители, така и от експерти на РИОСВ-Стара Загора.

Миналата седмица пък от експерти от Шумен пък проверяваха сигнал за замърсяване на река Провадийска, при което бе констатирано нерегламентирано заустване на отпадъчни води с частици от зеленчуци с интензивен червеникав цвят от  консервната фабрика „Айсис“ ООД в Каспичан.

При проверката са взети водни проби от две точки, при една от които се установява силно замърсени с червениково-кафяв цвят и частици от зеленчуци – пипер, домати и семена от тях. 

На предприятието замърсител са дадени предписания да преустанови изтичането на отпадъчни води в реката и да се затапи тръбата за нерегламентирано изпускане на отпадъчни води. Предстои то да бъде санкционирано за нарушаване на Закона за водите за нерегламентирано заустване и замърсяване с отпадъчни води.


В категории: Разследвания , Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки