Мая Манолова организира форум срещу двойния стандарт в качеството на храните от ЕС


Мая Манолова организира форум срещу двойния стандарт в качеството на храните от ЕС
15 Септември 2017, Петък


Общественият защитник ще представи и конкретни примери за драстични разлики при продукти от България и държави от Западна Европа

Автор: Десант

Омбудсманът Мая Манолова организира широка обществена дискусия под наслов „Европа на два стандарта при храните - защитени ли са правата на българските потребители“, посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа.

Форумът ще се състои на 18 септември 2017 г. (понеделник) от 12,00 часа в зала „Изток“ в сградата на Народното събрание (пл. „Народно събрание“ № 2).

Участие ще вземат български евродепутати, посланици на държавите-членки на ЕС, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, народни представители от парламентарните комисии по земеделието и храните, по вероизповеданията и правата на човека, по здравеопазването, по въпросите на децата, младежта и спорта, по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните,  представители на браншовите организации, на производителите, неправителствени организации и експерти в областта.

Ще бъде излъчена и позицията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер срещу двойния стандарт при храните.

Идеята на дискусията е да се набележат решения за предотвратяване на проблема с двойния стандарт при храните от една и съща марка с различни съставки и различна цена, което дискриминира потребителите от Източна Европа.

Най-често потърпевшите у нас са децата и подрастващите, които са обичайните потребители на храни с двоен стандарт. Омбудсманът Мая Манолова ще представи и конкретни продукти с драстични разлики в  съставките и цените.

В рамките на форума ще бъде подписана декларация, която призовава европейските институции да приемат законодателство и единни стандарти срещу двойния стандарт. Документът ще бъде внесен в Европейския парламент по време на изслушване по темата в края на м. септември.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки