Съдебни парадокси: Тръгва дело срещу иманяри, няма доказателства, че са такива


Съдебни парадокси: Тръгва дело срещу иманяри, няма доказателства, че са такива
25-годишният студент Здравко Ковачев, 46-годишния Кирил Желев от Бургас и 62-годишния Стоян Мечичиев от Елхово бяха задържани при съвместна операция на полицаи от Бургас и Ямбол Снимка: Дарикнюз.бг
15 Септември 2017, Петък


Здравко Ковачев, Стоян Мечечиев и Кирил Желев от Бургас и Ямбол са спипани с над 750 предмета, за които тепърва ще се събират доказателства дали представляват археологически находки

Автор: Янко Крумов

Бургаският апелативен съд не уважи протеста на прокуратурата и отказа за измени определение на ОС–Ямбол, с което на Здравко Ковачев, Стоян Мечечиев и Кирил Желев е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 500 лв., за всеки един от тях.

Мъжете са обвинени в това, че на 3 септември в Елхово и в Бургас, в съучастие, заедно и по отделно са държали над 740 монети, статуетки, пръстени, печати, накити и пластики и други, които не идентифицирани и регистрирани по съответния ред.

Престъплението е наказуемо с лишаване от свобода до шест години и глоба от три до петнадесет хиляди лева, уточняват от съда.

Според съдебния състав, въз основа на събраните гласни, писмени и веществени доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили деянието.

Към момента по делото няма категорични данни, че предадените и иззети вещи са археологически находки. Все още не е назначена експертиза, която да установи дали намерените артефакти са оригинални.

Втората инстанция посочва, че към момента не е налице опасност от укриване или извършване на друго престъпление от страна на обвиняемите, ако не бъдат под стража. Ковачев, Мечечиев и Желев оказват съдействие на органите на досъдебното производство с обяснения и признания и доброволно са предали вещите.

Тримата са с постоянни адреси и не са обществено опасни, са преценили магистратите от АП-Бургас.

Втората инстанция не споделя искането на апелативния прокурор за увеличаване размера на паричната гаранция. По делото няма данни за стойността на задържаните вещи, няма данни и за рисково поведение на обвиняемите, с цел избягване на наказателна отговорност.

Тези изводи мотивират съда на отхвърли подадения частен протест и да потвърди определението на Ямболския окръжен съд като правилно и законосъобразно.
 
Определението на съда е окончателно.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки