Месец след скандала: Омбудсманът на републиката се застъпи за децата със специфични потребности


Месец след скандала: Омбудсманът на републиката се застъпи за децата със специфични потребности
12 Септември 2017, Вторник


Общественият защитник реагира, макар и със закъснение,  срещу изказването на варненската учителка Шинтова, че са „зверски опасни“макар и повече от месец след скандала

Автор: Янко Крумов

Повече от месец след скандала около репликата на варненската учителка Христина Шиндова за „зверски опасните деца“, омбудсманът Мая Манолова отново повдига темата. Като компенсация за леко закъснялата си реакция, днес тя излезе с препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

В нея Манолова настоява да бъдат предприети необходимите мерки за пресичане на езика на омразата, използван спрямо децата със специални образователни потребности и представянето им по дискриминационен начин.

Общественият защитник смята, че такива изказвания са недопустими и несъвместими с ценностите на демократичното общество, тъй като засилват преобладаващите стереотипи и стигматизиращи нагласи.

Според Мая Манолова е крайно наложително да се проведе обществена дискусия за обсъждане на конкретен план по наредбата за приобщаващото образование и набелязване на ясни мерки с измерими резултати, наблюдение и оценка на всички ресурси за инвестиране в него.

„Приобщаващото образование е кауза, за която трябва да работим всички, институции, граждански сектор, родители, учители, цялото ни общество. Обратното би означавало връщане към стари и отричани практики и дискриминация спрямо децата със специални образователен потребности“, пише още в препоръката на омбудсмана.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
12.09.2017 11:31:04
0
0
DETZATA SE NUZDAJAT NE SAMO OT OBRAZOVANIE,NO I OT VAZPITANIE! IMENNO VAZPITATELNATA FUNKTZIJA BESHE,,OTNETA,,OT,,REFORMITE,,V OBRAZOVANIETO I NA PRAKTIKA-UNISHTOZENA! VARNETE
NEZABAVNO VAZPITANIETO V U4ILISHTATA!ZA DA SE VAZTANOVI I DOSTOINSTVOTO I UVAZENIETO NA
BALGARSIJA U4ITEL I NA U4ITELSKATA PROFESIJA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки