Св. Богородица, чието рождение честваме на 8 септември, помага на бездетните да се сдобият с рожба


Св. Богородица, чието рождение честваме на 8 септември, помага на бездетните да се сдобият с рожба
08 Септември 2017, Петък


Вижте чудесата на нейната икона "Златната ябълка" в Асеновград

Автор: Десислава Главева

На света има много бездетни двойки. Често пъти тези хора са гледани с презрение и насмешка от хората, имащи едно или повече деца. Често пъти бездетните хора биват оскърбявани, вменяват им се всевъзможни грехове и са обект на злостни подигравки и цветисти обиди от страна на своите ближни поради липсата на деца.

Но Бог дава различни дарове на различните хора. Това, което е дал нам, не винаги дава другиму. И обратното. Затова дарът или талантът Божий е нещо специално, нещо уникално за всеки човек на тази земя. Стига човекът да оцени този свой дар и да принесе съответния плод. В случая с двойките с деца предизвикателството е наистина голямо, защото плодът, който се очаква от тях е не просто да създадат и родят деца, но и да възпитат добри хора и достойни граждани на своята Родина. И често второто се оказва по-трудно от първото!

Бездетните двойки носят своя кръст. Страдат, измъчват се, ходят по лекари и правят какво ли не, за да се сдобият с рожба. Тези хора гледат на себе си като на излишни за обществото, като на дамгосани или прокажени. А често пъти може да нямат никаква вина за това, че нямат деца или пък, че просто такъв е Божият промисъл спрямо тях. Затова понякога правят нещо, което на хората с деца не би им дошло никога на ум. Осиновяват чужди деца. А това вече е огромен подвиг! Да вземеш чуждо детенце, което други са създали и захвърлили, за което не знаеш от „каква мая е замесено”, дали не е болно от нещо, дали няма да ти донесе проблеми с биологичните си родители не е шега работа и несъмнено носи висока доза риск. Затова Бог често прави така, че двойките, осиновили чуждо дете, след това се сдобиват и със свое собствено.

Но целта на брака не е само в създаването на деца. Целта на брака е преди всичко в усъвършенстването на човешката личност в общението й с друга, в преодоляването на егоизма и разбира се, в съвместното изминаване на пътя към спасението и Царството Божие.

Божията Майка, чието рождество честваме на 8 септември по нов стил (21-ви по стар), помага на бездетните жени да се сдобият с така дългоочакваната рожба.

В Асеновград има един храм „Успение на Пресвета Богородица”, където се съхранява една чудотворна икона. Тя се нарича „Златна ябълка” и е известна с това, че дарява рожби на бездетни жени. Първото чудо, свързано с нея е станало през XVIII в. Една бездетна жена, която закъсняла за службата в чест на Божията Майка не можала да получи благословен хляб от празника и счела това за лош знак.

Започнала силно да плаче, което привлякло вниманието на тамошния свещеник. За да я утеши, той й дал една ябълка, оставена в дар върху Чудотворната икона на Богородица и не след дълго жената заченала и добила рожба. В знак на благодарност тя дала да изработят една златна ябълка, която дарила на храма за спомен на станалото с нея чудо.

И днес жени, които са бездетни прибягват до помощта на Божията Майка и получават просимото. Всяка година по средата на Великия пост в този храм се стичат жени от цялата страна за празника на „Златната ябълка”. След прочитането на молитва пред Чудотворната икона, те изяждат благословена ябълка и скоро след това зачеват. Затова тази икона е толкова популярна в Централна и Западна България и интересът към нея нараства с всяка изминала година.




В категории: Добри Вести , Забележителности , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки