Нова версия за изчезналите Ромул и Рем от Девня: Вместо вълчица, кърмеща близнаци, бича глава


Нова версия за изчезналите Ромул и Рем от Девня: Вместо вълчица, кърмеща близнаци, бича глава
31 Август 2017, Четвъртък


В подкрепа на тезата си от културния институт предоставиха и вестникарска дописка от 1979 година, подписана от уредника Анастас Ангелов

Автор: Силвия Горанова

От Музея на мозайките в Девня излязоха с правдоподобна версия за изчезналата плоча с Вълчицата, кърмеща основателите на Рим Ромул и Рем.

Два дни след като историята за антиката излезе наяве, от Музея показаха плоча с бича глава и с гирлянд над нея, за която твърдят, че именно тя е била открита в къщата на ул. "Петрича" в наситения с артефакти квартал "Река Девня".

Прокуратурата проверява сигнал за изчезнал древен артефакт

В подкрепа на тезата си от културния институт предоставиха и вестникарска дописка от 1979 година, подписана от уредника Анастас Ангелов, от която става ясно, че плочата е намерена в основите на сградата на ул. "Петрича", където каменният блок е бил вграден.

Уредниците предоставиха и свидетелство с дата 21.04.2009 г., от което е видно, че собственичката на имота Златка Тодорова е дарила доброволно плочата за музеен експонат. Друг е въпросът, че досега тя не е била изложена на показ, а е била затворена в хранилището на музея.

От така предоставените доказателства излиза, че в къщата е открит един артефакт, който влиза в музея три десетилетия по-късно, но и до днес той остава скрит за неговите посетители.

Тепърва ще се установява защо хората, отраснали в кв. "Река Девня", са виждали на фасадата на къщата животно, кърмещо деца, а от музея показват бича глава.

Междувременно бивш служител на полицията в Девня е установил лице, намерило антична монета, която обаче не е сред експонатите в музея, въпреки че човекът е имал намерение да я дари на културния институт.

За находката той получил на ръка 600 лева, но по-късно разбрал, че тя е препродадена за много повече.




В категории: Новини , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки