По следите на Ромул и Рем от Девня: Прокуратурата проверява сигнал за изчезнал древен артефакт


По следите на Ромул и Рем от Девня: Прокуратурата проверява сигнал за изчезнал древен артефакт
Снимката е илюстративна
30 Август 2017, Сряда


Допреди няколко години античната плоча е красяла фасадата на къща в кв. „Река Девня“. Очевидци твърдят, че тя е била изкъртена с чукче от длъжностно лице от местен културен институт

Автор: Севдалина Пенева

Интересен сигнал, свързан с древното минало на Девня, е постъпил днес в Апелативна прокуратура – Варна, научи Десант. Става дума за мистериозно изчезнала антична плоча, красяла допреди няколко години фасадата на къща в кв. „Река Девня“.

Релефът изобразява вълчица и сучещи от нея близнаци. Запознати с мита за основаването на Рим наричат това произведение „девненските Ромул и Рем“.



Кога и при какви обстоятелства е изчезнала плочата, както и къде се намира тя в момента, са въпроси, на които би следвало да отговори разследването. Което явно ще е доста трудно, тъй като от извършването на престъплението е минало доста време.

Имало е, разбира се очевидци, чиито разкази обаче са оставени тогава без последствие. Един от тях е общински съветник, който живо се интересува от историята на късноримския град Марцианопол, чиито руини лежат под днешния квартал „Река Девня“.

„И други девненци разказват за подобни криминални сюжети, свързани с археологически находки, а извършителят, оказва се, е добре известен на местната общественост, но не като престъпник“, пише пък на страницата „Девня - древна и съвременна“ във Фейсбук. 

На 29 август там бе поместена информация за изчезналата плоча, която е предизвикала интереса на куп академични лица – хабилитирани и нехабилитирани преподаватели в историческите факултети на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", които са повдигнали резонни въпроси.

От екипа на страницата уточняват, че изключително ценният артефакт е бил открит преди много години при изкопни работи в двора на къща на ул. "Петрича" в "Река Девня".

Собственикът на имота очевидно е нямал съзнанието за стойността на реликвата и най-чистосърдечно я е залепил за фасадата на сградата откъм улицата, вместо да я предаде в близкия музей със съответния протокол за доброволно дарение. Това обаче не се е случило и един ден плочата бива откъртена с чукче.


Изключително ценният артефакт е бил сложен на фасадата на тази къща на ул. "Петрича" в кв. "Река Девня"

Извършителят е добре известен на местната общественост. Самият той не отрича, че е взел реликвата, която обаче все още не е показал. С цел да не навреди на хода на евентуалното досъдебно производство, което би следвало да бъде образувано по чл. 278 от Наказателния кодекс, и спазвайки презумпцията за невинност до доказване на противното, засега умишлено спестяваме някои детайли от фактическата обстановка на престъплението, както и името на сочения за извършител.

Екипът ни обаче е готов да окаже пълно съдействие на правоохранителните органи, като им предостави данните от частното ни разследване, за да улесни максимално тяхната оперативна работа“
, се казва в текста, публикуван в „Девня - древна и съвременна“.

Според експерти цената на антиката на черния пазар възлиза на минимум 50 хил. лева. Каква е нейната съдба, трябва да установят компетентните държавни органи – полиция и прокуратура.


В категории: Новини , Разследвания , История , Античност

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки