Експерти: Бузово кале да бъде обявено за паметник на културата с национално значение


Експерти: Бузово кале да бъде обявено за  паметник на културата с национално значение
Снимка: kazanlak.com
23 Август 2017, Сряда


Археологическите проучвания на крепостта разкриват нови хоризонти от епохата на траките по тези земи

Автор: Десант

Комисия на Министерство на културата предлага да бъде направено необходимото Бузово кале да се обяви за паметник на културата с национално значение, съобщават от пресцентъра на Община Казанлък.

Експедицията до село Бузовград се проведе през юни и юли по инициатива на Исторически музей "Искра". Неин ръководител бе доц. д-р Деян Рабовянов от Националния археологически институт с музей при БАН.

Извършените разкопки дадоха основания на учените да направят заключението, че крепостта Бузово кале е била важен локален център от полуградски или градски тип както през VI в., така и по време на Второто българско царство, т. е. това едно от най-големите укрепления в Розовата долина.

Големината, запазената архитектура и важността на Бузово кале, прекрасният изглед, който се открива от нея и близостта до Казанлък предполагат, че крепостта може да се превърне в интересен туристически обект, който в съчетание с другите паметници в непосредствената й околност - като мегалита, проучената раннохристиянска църква в местността Черковищата и монументалната тракийска гробница в подножието на крепостта да стане част от цялостен туристически маршрут, представящ паметници от всички епохи.

В дните на Празниците в Долината на тракийските царе извършените археологически разкопки и направените научни препоръки разкриват нови хоризонти от епохата на траките по тези земи. Оценявайки характера на обекта и неговото значение експертите на културното министерство препоръчват проучването на Бузово кале да продължи.



В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Здравко Шаламанов
01.09.2017 13:34:04
0
0
Здравейте,
Макар и със закъснение използвам случая да изразя приятното си впечатление от реакцията на кмета на община Казънлък г-жа Галина Стоянова по повод мои забележки относно липсата на указателни табели от Казънллък и околовръстния път за към тази забележителна местност. Бележките си публикувах на сайта на общината и останах приятно изненадан когато ми се обади лично г-жа Стоянова да ми каже, че бележките ми са основателни, вземат ги под внимание и ще направят каквото е необходимо за да улеснят туристите за ориентирането им.
Ако г-жа Стоянова така реагира и към други проблеми на общината - казънлъчани трябва да са благодарни, че имат такъв кмет. Дай Боже повече такива кметове в България !
Иначе е похвална инициативата на Министерството, защото Бузово кале и наистина нещо уникално !
Здравко Шаламанов - гр.Хасково
1
Ралица
24.08.2017 05:46:42
0
0
Дано това стане. Но трябва някой да премахне плочата залепена на мегалита. Валерия Фол приватизира паметника от национално значение и го превърна в надгробен паметник за Александър Фол - светла му памет на българския историк... НО - никой няма право да го приватизира, защото той е изграден не от семейство Фол, нали...
Да не говорим, че подобни действия СА в нарушение на закони и кой го допусна, кой търпи тази плоча на паметника и не я премахва ... са все въпроси, които няма да задаваме. Само се молим да се отстрани тази плоча, защото, освен че загрозява паметника, посещаван от толкова хора, подчертава самовластие, което е недопустимо...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки